fiscalitat

El Govern apujarà l'IRPF a les rendes més altes

El Govern i Units Podem acorden gravar els dividends de les empreses, rebaixen els impostos per a les petites i un mínim efectiu per a les societats

fcasals45421822 madrid  11 10 18 politica  pedro sanchez y pablo iglesias fi181011091022

fcasals45421822 madrid 11 10 18 politica pedro sanchez y pablo iglesias fi181011091022 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El pacte entre el Govern i Units Podem diagnostica que Espanya recapta i gasta menys del que podria per volum del PIB. I per resoldre-ho lesmesures en matèria de fiscalitat van en la líniad’apujar impostos. "Sense ingressos públics suficients no és possible mantenir un Estat social robust", afirma el document conjunt, que anuncia pujades de l’IRPF a les rendes més altes i també del’impost del patrimoni a les fortunes del país.

No obstant, les mesures pactades entre els dos equips no pretenen incrementar la càrrega fiscal de manera uniforme i la seva idea és augmentar els gravàmens a les grans empreses, fortunes i a les entitats financeres.

Puja l’IRPF de les rendes altes

Una mesura que ja havia transcendit, però no per això és menor fiscalment ésl’augment de l’IRPF a les rendes més altes. Les xifres finals de l’acord entre el Govern i Units Podem seran d’un augment de dos punts als tipus impositius sobre la base general per als contribuents que tinguin rendes superiors a 130.000 euros i de quatre punts per a la part de l’import que excedeixi els 300.000 euros. Per a les rendes de més de 140.000 euros, el tipus s’incrementarà en 4 punts percentuals.

Paral·lelament, també s’acorda incrementar l’1% enl’impost de patrimoni a les fortunes de més de 10 milions d’euros.

Impostos de societats

La reforma de l’impost de societats és la primera detallada en el pacte dels pressupostos. La propost es moua sobre dues modificacions. D’una banda, augmentar el tipus mínim efectiu que paguen les empreses, "especialment en el cas de grans empreses", matisen, perquè aquestes no tributin per menys del 15%. Això pretén combatre l’ús "excessiu" de les deduccions i bonificacions. El Govern considera que aquesta pujada no afectarà les pimes, ja que situa els afectats en una franja de volum de negoci que no superi els 20 milions d’euros anuals.

Mentre, d’una banda, fixen el tipus mínim en el 15% (en el 18% per a les entitats de crèdit o d’explotació d’hidrocarburs), el tipus nominal per a les petites empreses, les que tenen una facturació inferior a un milió d’euros, disminueix del 25% al 23%

Gravar els dividends

Una altra de les mesures que pretén avançar cap a un repartiment més gran de la riquesa és començar a gravar els dividends i les plusvàlues de les empreses. Aquests fins ara comptaven amb una exempció fiscal del 100% per evitar possibles dobles pagaments entre una empresa matriu i una filial pels mateixos beneficis. L’exempció es rebaixarà cinc punts, fins al 95%.

Bancs i sicavs

Les entitats financeres també es veuran afectades per les reformes firmades pel PSOE i Units Podem, ja que el seu pacte planteja un impost a les transaccions financeres del 0,2% sobre la compra d’accions emeses a Espanya per empreses amb una cotització borsària de més de 1.000 milions d’euros. Una mesura que no afectarà el deute ni els derivats.

Notícies relacionades

En matèria de societats d’inversió de capital variable, més conegudes comsicavs, l’acord preveu augmentar les competències de l’Agència Tributària i atorgar-los la capacitat de declarar possibles incompliments. També es plantegen requisits addicionals perquè les empreses puguin beneficiar-se del tipus impositiu reduït, com un límit de concentració de capital en mans d’un mateix inversor.

Un altre punt fiscalment nou en possibles exempcions fiscals és la que incumbeix les societats anònimes cotitzades d’inversió en el mercat immobiliari, o socimi, que hauran de pagar un 15% de l’impost de societats sobre els seus beneficis no distribuïts.