Commemoració de l'1-O

El sindicalisme català, aliè a l'"aturada de país" de l'ANC

CCOO i UGT es desmarquen i la resta dels principals sindicats no ho descarten, tot i que cap de les organitzacions ha rebut cap proposta concreta per part de l'entitat sobiranista

zentauroepp40401195 barcelona 03 10 2017   huelga general y concentraci n en pla171003192338

zentauroepp40401195 barcelona 03 10 2017 huelga general y concentraci n en pla171003192338 / CARLOS MONTANYES

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els sindicats amb representació majoritària en el teixit empresarial de Catalunya, CCOO UGT, s’han desmarcat de la convocatòria d’una nova "aturada de país" plantejada per l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) per a aquesta tardor, amb motiu del primer aniversari del referèndum del’1-O.

En declaracions als periodistes després de firmar el cinquè Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) al Palau de la Generalitat, el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha rebutjat donar recolzament a cap convocatòria d’aturada general a la tardor. "No estem en la tessitura de convocar aturades generals. La situació econòmica, social i política encara té marge per al diàleg i la concertació", ha assegurat.

Per la seva part, el seu homòleg de la UGT, Camil Ros, ha instat les organitzacions del sobiranisme a "buscar consensos", en lloc de plantejar possibles accions com una nova aturada país. Les dues organitzacions ja van rebutjar afegir-se a les aturades totals posteriors al referèndum de l’1 d’octubre. El dia 3 van realitzar aturades parcials de dues hores i el 8 no van realitzar cap mobilització.

Divisió d’opinions entre la resta de sindicats

Més enllà del binomi CCOO i UGT, a la resta de sindicats tampoc els ha arribat cap proposta oficial sobre una nova aturada de país. Fonts de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), un dels sindicats promotors de les vagues del 3 d’octubre i del 8 de novembre, afirmen que, de moment, no han rebut convocatòria concreta sobre això. "No descartem res, però per secundar una cosa així hi hauria d’haver una cobertura legal per als treballadors en forma de convocatòria de vaga i s’hauria d’organitzar en coordinació amb altres sindicats de l’esquerra independentista", expliquen.

Notícies relacionades

Al’Intersindical-CSC, que també va secundar les aturades, tampoc l’ANC els ha traslladat res i coincideixen en els seus postulats amb la COS. "La convocatòria ha de ser una eina eficient per aconseguir un objectiu", afirmen, ressaltant la necessitat d’una causalitat.

Per la seva part, des d’altres sindicats com la CGT ol’IAC també traslladen que no poden posicionar-se sobre la hipòtesi, ja que no tenen a sobre de les seves taules cap proposta. Els límits legals per convocar una vaga general són com a mínim de deu dies d’antelació.