procés competitiu

El Sabadell inica la desinversió en el totxo amb la venda d'una cartera de 900 milions

El banc ha posat al mercat paquets d'actius valorats en més 10.000 milions d'euros

Les accions de l'entitat i les de CaixaBank pugen més del 3% en borsa després d'anunciar les operacions

zentauroepp40420192 picture shows  banc sabadell  catalan bank building in barce171005142722

zentauroepp40420192 picture shows banc sabadell catalan bank building in barce171005142722 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El Banc Sabadell ha venut al fons noruec Axactor una cartera de crèdits fallits valorada en 900 milions d’euros. Es tracta delprojecte Galerna, una de les quatre carteres d’actius adjudicats i crèdits fallits que el banc ha posat a la venda en un procés competitiu que ha de concloure d’aquí uns dies. El període per presentar ofertes va acabar dimecres passat, al final del qualset dels grans fons d’inversió immobiliària havien presentat oferta

La primera cartera que s’ha col·locat està composta per crèdits fallits de la CAM, que estan recolzats per l’esquema de protecció d’actius (EPA), per tant, el tancament de l’operació estarà condicionat al recolzament del Fons de Garantia de Dipòsits d’Espanya (FGDE), que ha de fer front al 80% de les pèrdues que produeixin la venda d’aquestes carteres.

En el cas de Galerna, tot i que el valor dels actius assoleix els 900 milions d’euros, no és probable que el comprador hagi pagat més de 35 milions d’euros, segons fonts coneixedores de l’operació. L’adjudicació d’aquesta cartera, procés en què KPMG ha exercit d’assessor, suposa el primer pas del pla de desinversions de Sabadell, que pretén desfer-se abans de l’agost d’uns 10.900 milions d’euros en actius improductius.

Tres carteres més

L’entitat, presidida per Josep Oliu, vol desfer-se de les carteres Challenger i Coliseum, que sumen uns 7.500 milions d’euros i estan formades per actius adjudicats (propietats immobiliàries), i de Makalu i Galerna, valorades en uns 2.500 milions i 900 milions d’euros, respectivament, i compostes per crèdits de col·lateral immobiliari. Galerna és la primera a trobar comprador. Per la resta competeixen fons com Cerberus Capital Management, Lone Star i Blackstone Group, que estan interessats en les dues primeres carteres, i Oaktree, el banc alemany Deutsche Bank i el fons canadenc CPP Investment, que estan intentant aconseguir Makalu. 

En principi, el Sabadell només podia desconsolidar del seu balanç durant aquest exercici la cartera de més valor, l’anomenada Challenger (valorada en uns 5.000 milions d’euros), ja que la resta necessita llum verda del FGDE, que és qui ha de fer front a l’EPA (a les perdudes) d’aquestes carteres. Però l’organisme de protecció de la banca espanyola no compta amb prou fons per cobrir les pèrdues previsibles que produiran aquestes carteres i que, previsiblement, superaran els 3.000 milions d’euros.

Societat conjunta

Notícies relacionades

No obstant, sembla que la fórmula elegida permetrà a l’entitat desconsolidar totes les carteres, ja que el procediment que s’aplicarà serà la creació d’una societat –o unes quantes, depenent dels compradors– a què es traspassaran els actius propietat del fons comprador o compartits, a la qual el FGDE haurà de liquidar l’EPA. 

És una fórmula similar a la que s’ha establert en la venda dels actius immobiliaris de CaixaBank al fons Lone Star: els actius es traspassen a un societat conjunta en què CaixaBank tindrà el 20% del capital, tot i que en aquest cas no hi ha EPA. El que sí que hi ha hagut és recompensa del mercat: les accions de les dues entitats bancàries pujaven aquest divendres més del 3%, després de donar a conèixer la venda d’actius immobiliaris.