Dades INE

La Setmana Santa passa factura en l'activitat industrial

La facturació del sector industrial espanyol va caure al març el 4,1%, respecte al mateix mes de l'any anterior, així com la xifra de comandes, en el 3,4%

produccion-industrial

produccion-industrial / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La xifra de negocis en la indústria va baixar al març el 4,1%, una caiguda similar a la del 4,2% que va experimentar el mateix indicador l’abril del 2017; i en els dos períodes era el mes posterior a la Setmana Santa. Així ho mostren les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística, que també revelen un descens del 3,4% en les comandes.

Restant els efectes de la festivitat de Setmana Santa, l’Índex General de Xifra de Negoci de la Indústria amb l’estacionalitat corregida mostra, al contrari, un ascens respecte al mateix mes de l’any anterior del 5%. Una xifra un punt per sobre de la registrada en la interanual del mes de febrer.

Un comportament molt similar va ser el que van revelar la taxa de comandes, ja que en la sèrie corregida a efectes estacionals va experimentar un creixement del 3,9% respecte al mateix mes del 2017. Xifra 1,6 punts superior a la del mes anterior.

Els béns relacionats ambl’energia  van ser els que van registrar xifres més elevades, i va ser l’única categoria que va experimentar números positius (+8,2%) sense corregir els efectes estacionals. Segons l’índex corregit, els béns d’energia van créixer el 10,5% respecte al març del 2017.

No obstant, quant a comandes, l’energia va registrar números negatius amb un descens mensual del 0,3%. La categoria més demandada respecte al mes de febrer va ser la de béns de consum duradors, que va créixer a l’1,8%.

El mercat fora d’Europa registra els pitjors números

Per destinació geogràfica de les vendes, al març s’observa que tots els mercats van presentar taxes anuals negatives. Destaca el descens del 5,5% als mercats més enllà de l’euro, 1,4 punts per sobre de la caiguda del 4,1% tant al mercat interior com en la zona euro.

Una tendència paral·lela a la de comandes registrades, que també va descendir a tots els seus mercats i, de manera més significativa en aquelles destinacions externes a l’eurozona. Allà la seva caiguda va ser del 6,6% a nivell interanual, 2,8 punts per sobre del descens del 3,8% de l’eurozona i 4 punts respecte a la caiguda de les comandes al mercat interior.

Descensos en 15 de 17 autonomies

Notícies relacionades

Excepte Astúries (+10,2%) i Cantàbria (0,6%), la resta de comunitats autònomes van registrar una facturació en negatiu sense els efectes de la Setmana Santa corregits. El descens a Catalunya va estar per sota de la mitjana, amb una caiguda del 2%, 2,1 punts menys que la del 4,1% a nivell espanyol. La més notable va ser a les Balears, amb un descens del 12,1% respecte al mateix mes del 2017.  

Menys generalitzada va ser la caiguda de les comandes a nivell autonòmic, on els descensos es van estendre a 11 de les 17 comunitats. Astúries també va registrar els millors números, amb un creixement del 13,1%; Catalunya es va mantenir en positiu amb una alça del 0,7% i la Rioja va experimentar el descens més notable, del 13,5%.