Un jutge de Califòrnia obliga Starbucks a incloure als seus cafès avisos de risc de càncer

La sentència considera que la cadena no ha provat que la presència d'acrilamida al cafè no suposa un perill per a la salut

starbucks

starbucks / Richard Vogel (AP)

1
Es llegeix en minuts

Starbucks i altres cadenes de cafeteries similars, així com fabricants i distribuïdors, hauran d'incloure en els cafès que venen a Califòrnia advertències del risc de càncer. Així ho ha dictaminat un jutge d'aquest estat dels Estats Units, que ha advertit les companyies que s'exposen a multes milionàries si incompleixen la sentència.

Aquesta sentència és el resultat de la demanda presentada el 2010 pel Council for Education and Research on Toxics (CERT), una entitat sense ànim de lucre, contra 90 cafeteries, incloent-hi Starbucks, a les quals acusava d'incomplir la Proposta 65, una llei de Califòrnia que obliga les empreses a avisar els consumidors de la presència en els seus productes de substàncies químiques que puguin causar càncer. Una d'aquestes substàncies és l'acrilamida, un subproducte del cafè torrat que està present en alts nivells en el cafè elaborat.

El jutge del Tribunal Superior de Los Angeles Elihu Berle ha dictaminat que Starbucks i la resta d'empreses denunciades no van presentar prou evidències creïbles que la presència d'acrilamida en el cafè no suposa un risc important per a la salut. "Mentre que els demandants van presentar proves que el consum de cafè augmenta el risc de perjudicis per als fetus, nens i adults, els demandats no van presentar proves que el consum de cafè és beneficiós per a la salut humana", va exposar el jutge.

Notícies relacionades

Starbucks ha declinat comentar la sentència i ha remès al comunicat de l'Associació Nacional del Cafè (NCA en les seves sigles en anglès) en el qual s'apunta que "la guia del Govern dels Estats Units sobre l'alimentació determina que el cafè pot ser part d'un estil de vida saludabe".

Les firmes acusades tenen fins al 10 d'abril per presentar recursos. Els demandants demanen indemnitzacions de 2.500 dòlars per persona per cada exposició a l'acrilamida des del 2002 fins al 2010 --data en què es va presentar la demanda-- en les cafeteries denunciades a Califòrnia.  Les possibles sancions econòmiques es decidiran en una tercera fase del judici. Si s'imposen multes, la xifra a pagar per les empreses podria ser milionària, tenint en compte que a Califòrnia viuen gairebé 40 milions de persones.