Anar al contingut

NIVELL PERDUT EL 2012

Fitch apuja la nota del deute espanyol al nivell que va perdre el 2012

L'agència de qualificació de risc assenyala que l'economia espanyola continua donant mostres de fortalesa

Efe / Madrid

FERNANDO ALVARADO

Fitch apuja la nota del deute espanyol al nivell que va perdre el 2012
Fitch apuja la nota del deute espanyol al nivell que va perdre el 2012

/

L’agència de qualificació del risc del crèdit Fitch va apujar ahir la nota del deute a llarg termini d’Espanya, de BBB+ a A- (d’aquesta manera passa d’aprovat alt a notable baix amb perspectiva estable), després de constatar el limitat impacte de la crisi política de Catalunya en el funcionament del conjunt de l’economia del país.

Després de conèixer la notícia, Luis de Guindos, es va afanyar ahir a la nit a expressar la seva confiança que les altres agències de qualificació de risc (S&P i Moody’s) també revisaran a l’alça la nota d’Espanya. El ministre d’Economia va destacar l’«impacte molt limitat» que l’agència de qualificació atorga al procés i va afegir que la decisió de Fitch, sumada a la rebaixa de la prima de risc en els últims dies, «facilités ampliar la base inversora i reduir els costos de finançament del Tresor i del conjunt de l’economia».

Bones perspectives i amenaces

En el seu informe, Fitch assenyala que l’economia espanyola segueix donant mostres de fortalesa, després d’haver corregit desequilibris macroeconòmics i haver aprofundit en la reducció del dèficit. Fitch és la primera de les tres grans agències que millora la nota a Espanya des del 2015 i la primera que torna el país al nivell de les A que va perdre el 2012.

L’agència adverteix que és molt possible que l’Executiu no aconsegueixi un acord per tirar endavant uns nous Pressupostos per al 2018, una situació que si s’allarga fins al 2019 podria derivar en eleccions anticipades.

De l’economia catalana (el 20% del total de l’espanyola), Fitch diu que només s’hauria desaccelerat dues dècimes  en el quart trimestre, al passar el creixement del 0,9% al 0,7%. Per a l’agència, la secessió de Catalunya segueix sent altament improbable i centra els seus pronòstics en un acord al voltant d’un nou sistema de finançament autonòmic que inclogui més autonomia per a aquesta regió dins d’Espanya, encara que considera que serà un procés llarg en què hi haurà escalades del sobiranisme de tant en tant. En tot cas, considera que existeix un risc cada vegada més baix que s’accentuïn les tensions polítiques fins al punt d’afectar els «fonaments» del deute espanyol.

Desacceleració

L’agència espera que l’economia espanyola hagi tancat l’any amb el creixement previst del 3,1%, gràcies al dinamisme del consum privat, que s’ha recolzat en les bones dades de creació d’ocupació, si bé manté les seves previsions que l’avanç del PIB es desacceleri fins al 2,5% el 2018 i el 2,2% el 2019. En la seva opinió, el creixement «pròsper» és el que també ha permès que s’hagi aconseguit el 2017 l’ajust del dèficit públic fins a l’objectiu fixat del 3,1% del PIB, amb la previsió que se segueixi reduint fins al 2% el 2019.

Per a aquest any, Fitch pronostica que el dèficit públic serà del 2,4% del PIB, una dècima per sobre del que va anunciar el Govern. Pel que fa al deute públic, augura una caiguda de fins al 95,6% del PIB el 2019, davant el 98,2% el 2017. 

0 Comentaris
cargando