Història mínima

Family Synergy, conservar ADN a casa

L'empresa desenvolupa una tecnologia per mantenir el material genètic de les famílies amb historial de malalties hereditàries

zentauroepp40703366 sant boi de llobregat  27 10 2017  historia m nima sobre emp171028135211

zentauroepp40703366 sant boi de llobregat 27 10 2017 historia m nima sobre emp171028135211 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martija

Càpsules hermètiques per conservar l'ADN a casa. L'embolcall, amb aspecte d'un ou, preserva una mostra del material biològic a temperatura ambient. Family Synergy va treure a la venda el servei DNA Family Book per promoure que les persones guardin les mostres del material. 

Una dada molt útil per a les estirps amb malalties hereditàriesMarta Tomàs, consellera delegada i cofundadora de Family Synergy, explica que "sempre és complicat determinar el gen que causa el problema de salut". La comparació dels ADN de familiars pot ajudar en aquest sentit. Precisament, Tomàs va ser testimoni de l'eficàcia d'aquest procés. 

A l'hospital italià on treballava va morir un adolescent de manera inesperada per mort sobtada. I, en aquest cas concret, es va recollir l'ADN del noi. Amb aquesta informació es va poder comprovar que el germà tenia la mutació que va provocar la seva defunció. 

Mètode senzill

"És una excepció", lamenta l'empresària. Precisament, Family Synergy aspira que conservar el material biològic dels avantpassats es converteixi en norma. Per facilitar-ho, la companyia va enginyar un 'pack' simple. DNA Family Book conté totes les eines necessàries per obtenir la mostra i mantenir-la en bones condicions. 

Tomàs destaca que l'ADN guardat per les famílies a la càpsula amb forma d'ou ja seria analitzable per a proves mèdiques. Tot i així, guarden una mostra en un dels centres col·laboradors. S'hi conservaran durant 10 anys, un període que és prorrogable. 

Family Synergy, fundada el 2015 per tres integrants del clan Tomàs, ha pactat amb aquests organismes la possibilitat que portin a terme les anàlisis que necessiti la parentela, i s'asseguren que les famílies no prenen soles aquesta decisió.

La pime estudia el cas de cada client. Investiguen el coneixement existent sobre la patalogia i en quin moment estan els tractaments per curar-la. A partir d'aquí, recomana el procediment adequat a les famílies: si esperar o analitzar les mostres. "No volem que els nostres clients es gastin diners en va. Considerem molt important oferir un acompanyament honest", assegura la doctora. 

Nous clients

Amb aquest tracte, van aconseguir que 100 persones confiessin en Family Synergy el 2016. "Creiem que és un servei d'interès, però costa molt entrar en el mercat. La majoria de la gent desconeix aquest servei innovador", assegura la consellera delegada. 

Notícies relacionades

Els emprenedors supleixen això al buscar activament clients. Les funeràries, la prescripció dels metges i les farmàcies; aquestes són els principals canals on atrauen noves contractacions. "Volem créixer sostingudament", aclareix Tomàs.

Per al 2017 preveuen uns 150 clients i una facturació de 15.000 euros. La internalització, en canvi, planegen començar-la el 2019. Itàlia i França, com que ja compten amb relacions en el món mèdic, són els primers països que els interessen. Durant el 2018  portaran a terme una ronda de finançament d'uns 200.000 euros per poder afrontar l'entrada en aquests mercats. I, més endavant, els agradaria estar a l'Amèrica del Sud.