Transports i comunicacions

La CNMV accepta l'opa d'Atlantia sobre el 100% d'Abertis

La companyia italiana ofereix 16,5 euros per acció i la vincula a l'acceptació d'almenys un 10,1% del capital

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Via lliure a l’oferta de compra d’Abertis per Atlantia, malgrat l’oposició del Govern espanyol. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va aprovar ahir la seva oferta pública d’adquisició (opa), gairebé quatre mesos després de rebre la sol·licitud i malgrat que els ministeris de Foment i Energia li havien advertit que la firma italiana no li havia demanat permís per

El 25 de setembre, els departaments dirigits per Íñigo de la Serna i Álvaro Nadal van informar per carta a l’organisme supervisor que Atlantia no els havia sol·licitat les «autoritzacions previstes» per les normatives que regulen la concessió del satèl·lit Hispasat i de les autopistes que gestionen Abertis.

En el fullet de l’opa, la companyia controlada per la família Benetton va informar ahir que no ha comunicat l’operació a «cap autoritat espanyola diferent de la CNMV» perquè entén que «no cal autorització a Espanya en relació amb la presa de control directa d’Abertis».

Atlantia, així, va argumentar que la participació en les societats que gestionen Hispasat i les autopistes continuarà en mans d’Abertis i que l’única cosa que podria passar és un canvi de control d’aquesta última companyia, i que per això no calia demanar autorització al Govern.

Aquest criteri ha sigut compartit per la CNMV. La normativa d’opes permet a l’organisme dirigit per Sebastián Albella no aprovar una oferta fins que aquesta hagi rebut certes autoritzacions, però ha entès que els aspectes invocats per Foment i Energia no s’ajusten a això. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va avalar l’actuació de la institució, que depèn del seu departament: «És un mercat obert, els mercats de capitals són totalment lliures. La CNMV és una entitat independent i ha pres una decisió, així que no tinc gaire cosa més a afegir».

Atlantia va admetre, en qualsevol cas, que és possible que el Govern pugui limitar els drets d’Abertis com a companyia concessionària d’Hispasat i les autopistes, o fins i tot invocar un incompliment de contracte per anul·lar o donar per acabada la concessió. Al fullet, va apuntar que solament té intenció de rebaixar la participació d’Abertis a Cellnex del 34% a menys del 30% per no haver de llançar una oferta per aquesta última.

Possible contraopa

La proposta italiana, dirigida al 100% del capital d’Abertis, valora la companyia espanyola en 16.341 milions d’euros, ja que ofereix 16,5 euros per acció. Els accionistes podran cobrar en efectiu, o ho podran fer mitjançant un canvi per accions de la firma compradora (limitat a un màxim del 23,2% dels títols), o una combinació de tots dos.

L’operació està condicionada al fet que l’acceptin almenys el 50% més una de les accions i que almenys el 10,1% del capital opti pel cobrament en títols en comptes d’en efectiu. Les accions d’Abertis van tancar ahir a un preu superior al de l’oferta (17,35 euros), ja que el mercat espera que es presenti alguna contraopa. Aena ho va estudiar i va descartar fa mesos (el Govern no hi va donar suport i el seu president, José Manuel Vargas, va acabar per dimitir), però ACS va confirmar al setembre que ho està estudiant a través de la seva filial alemanya Hochtief.

Notícies relacionades

El període d’acceptació de l’oferta d’Atlantia es prolongarà durant només 15 dies, i per això la companyia presidida per Florentino Pérez només disposa de 10 dies per presentar una proposta millor, que al seu torn podria ser superada per la companyia italiana. Si es produeix una guerra d’opes, la CNMV pot obligar als contendents a presentar una oferta final en un sobre tancat.

Atlantia va argumentar ahir que la seva opa permetria crear «el principal operador d’infraestructures de transport a nivell mundial», amb un resultat brut anual de 6.618 milions i una cartera de projectes de 26.000 milions. L’operació li permetria augmentar el seu dividend per acció fins al 30%.

Temes:

Abertis