El Santander ven al fons Blackstone el 51% dels actius immobiliaris del Popular

El banc ingressarà uns 5.000 milions, evita pèrdues addicionals i millorarà el seu capital

1
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El Santander ha tancat en un temps rècord la venda d’una participació majoritària dels actius immobiliaris del Popular al fons Blackstone. Amb prou feines 40 dies després de posar-los a la venda i dos mesos després de comprar el banc per un euro, el grup presidit per Ana Botín va tancar ahir l’operació, que li permetrà ingressar uns 5.000 milions d’euros, no li comportarà pèrdues addicionals i reforçarà el seu capital en 0,17 punts, des del 10,72% en què el va situar després de la recent ampliació de capital de 7.072 milions que va fer per finançar l’adquisició.

Quan les autoritats de competència de la Comissió Europea van aprovar també ahir sense restriccions la compra del Popular, el Santander i Blackstone crearan una societat conjunta a la qual traspassaran la majoria dels seus totxos (crèdits morosos i immobles adjudicats) amb un valor brut d’uns 30.000 milions d’euros, a més a més d’Aliseda (la firma que els gestionava) i drets al menor pagament futur d’impostos (actius fiscals diferits). El conjunt (excloent-hi Aliseda) ha sigut valorat en uns 10.000 milions d’euros, amb un descompte del 66%.

Notícies relacionades

Aquesta quitació està en línia amb les provisions que va fer el Santander gràcies a l’ampliació de capital per afrontar les pèrdues que li podrien ocasionar els actius (67% de cobertura), amb la qual cosa no li generarà «ni plusvàlua ni minusvàlua material». El 51% de la societat serà de Blackstone, amb la qual cosa els actius deixaran de formar part del balanç del banc. El fons serà el responsable de la gestió. Una vegada aconseguides les autoritzacions habituals, és previst que l’operació es tanqui el primer trimestre de l’any 2018.

Amb el mercat immobiliari a l’alça, l’operació comportarà per al Santander deixar de guanyar uns diners que podria obtenir els pròxims anys quedant-se els actius. A canvi, demostrarà al mercat que pot solucionar ràpidament el principal problema que va provocar la caiguda del Popular i millorarà la seva solvència. Al mateix temps, al mantenir una participació del 49%, es podrà beneficiar en aquesta proporció dels resultats de la futura venda dels totxos. A més a més, els deixa en mans de la gestió especialitzada de Blackstone, que posseeix uns 88.700 milions d’euros en actius immobiliaris al món.