EVOLUCIÓ DEL MERCAT

La recuperació econòmica ressuscita les sortides a borsa

El mercat espanyol ha registrat operacions per 2.324 milions, un 89% més que en tot el 2016

Els experts adverteixen que està prevalent l'interès de les empreses sobre el dels inversors

GRA107 MADRID  07 04 2017 - El presidente y consejero delegado de Gestamp  Francisco J  Riberas  durante su intervencion hoy en la salida a bolsa del fabricante vasco de componentes para el automovil en el que es el tercer estreno bursatil del ano  un acto celebrado en el parque madrileno  EFE Chema Moya

GRA107 MADRID 07 04 2017 - El presidente y consejero delegado de Gestamp Francisco J Riberas durante su intervencion hoy en la salida a bolsa del fabricante vasco de componentes para el automovil en el que es el tercer estreno bursatil del ano un acto celebrado en el parque madrileno EFE Chema Moya / Chema Moya (EFE)

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / M. JIMÉNEZ BOTÍAS / MADRID / BARCELONA

Les sortides a borsa d’empreses, indicador de la salut d’una economia i de la confiança dels inversors, s¡han revifat en els primers mesos d’aquest any, després de viure un lànguid 2016 per les incerteses polítiques i econòmiques que van marcar l’exercici. La borsa espanyola ja ha registrat tres operacions que han permès a les companyies protagonistes (Gestamp, Prosegur Cash i Neinor Homes) captar 2.324 milions d’euros, quan en tot l’any passat només es van produir tres estrenes borsàries (Parques Reunidos, Telepizza i Dominion) per 1.225 milions, i així  l’alça és del 89%.

La consolidació de la recuperació econòmica i la formació de Govern expliquen la millora. «Esperem un 2017 més actiu que el 2016, principalment a la segona part de l’any, com a conseqüència de l’augment de l’estabilitat política, dels bons fonaments de les empreses i de l’increment que tot genera en la confiança de l’inversor», explicava en un recent informe Cecilia de la Hoz, sòcia de l’àrea de transaccions de la consultora EY.  

Unes 25 socimis preparades per sortir

«No només seran societats concebudes per aparcar actius immobiliaris, algunes seran autèntics vehicles d’inversió», explica Fernández. Alguns bancs estan disposats a participar-hi amb fons dels seus clients de banca d’inversió.

L’increment de les sortides a borsa no és solament un fenomen espanyol. Arreu del món, es van produir 369 operacions en el primer trimestre, un 92% més que un any abans, per un import de 31.762 milions, un 146% més, i per tant es va registrar el millor inici d’any des del 2007. Però la borsa espanyola va ser la més activa d’Europa, una tendència que podria continuar la resta de l’any ja que hi ha companyies com Unicaja Banc, Lecta, Testa Residencial, Borges o Volotea que podrien sumar-se a les estrenes.

ADVERTÈNCIES

«A mesura que els pitjors auguris sobre la política internacional, fonamentalment, es vagin descartant i la recuperació econòmica acabi de calar, és molt probable que l’activitat corporativa vagi guanyat tracció», apunta José Ramón Iturriaga, gestor d’Abante. Però també alerta: «No ens ha d’estranyar que si hi hagués un retrocés agressiu en els mercats, moltes empreses que tinguessin pensat sortir als parquets es podrien fer enrere», adverteix Rodrigo García, analista de XTB.

Les empreses, així, estan més interessades a sortir a borsa, però s’ha d’anar amb compte abans de recolzar-les. «L’any passat no s’ho plantejaven i aquest any, sí; una altra cosa és si es tracta de bones opcions per als inversors», adverteix Jaume Puig, director general de la gestora de GVC Gaesco. Alguns experts, així, apunten que l’interès dels propietaris ha prevalgut per sobre del dels inversors en les últimes operacions.

CONSELLS

Notícies relacionades

Aquest fenomen resulta particularment evident en el cas del Mercat Alternatiu Borsari (MAB), al qual les socimis –societats cotitzades d’inversió immobiliària– han acudit en un nombre significatiu entre el 2016 i el 2017, però no principalment per convertir-se en un vehicle d’inversió. Aquestes empreses han de cotitzar per beneficiar-se dels avantatges fiscals d’aquests instruments i que es resumeixen en el fet que la societat tributa al mínim i els beneficis repartits tributen com a rendiments del capital. «Moltes d’aquestes societats s’utilitzen per aparcar actius immobiliaris d’un grup familiar», destaca Puig. 

Així, en cas que es plantegi invertir en una sortida a borsa convé fixar-se en el preu, en el fet que existeixi o no un tram qualificat (per a inversors professionals, que tenen més capacitat de valorar l’empresa), si els accionistes anteriors es quedaran a la companyia o no, els riscos de què alerta el full de l’operació i en quin mercat va cotitzar (el mercat continu és més transparent).