SORTIDA A BORSA DE BANKIA

Un exdirectiu del Banc d'Espanya evita culpar Fernández Ordóñez

Pedro Comín afirma que no va rebotar als seus superiors els correus que advertien que el banc era inviable

jgblanco37663956 madrid 14 03 2017 economia pedro comin antes de declarar est170314092150

jgblanco37663956 madrid 14 03 2017 economia pedro comin antes de declarar est170314092150 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

Pedro Comín, cap del grup d'inspectors que supervisaven Bankia en el moment de la seva sortida a borsa el juliol del 2011 i que va desatendre les advertències dels seus subordinats sobre la inviabilitat del banc, ha evitat aquest dimarts a l'Audiència Nacional responsabilitzar la cúpula del supervisor, dirigida per l'exgovernador Miguel Ángel Fernández Ordóñez, de no prestar atenció a aquestes alertes. L'imputat era el responsable directe a qui José Antonio Casaus, inspector en cap de l'entitat, va enviar almenys quatre 'mails' entre abril i maig d'aquell any avisant-lo que el grup bancari "no és viable a mitjà termini". Uns correus que Comín ha sostingut que no va rebotar als seus superiors, malgrat que el seu subordinat li va dir que "naturalment, pots reenviar el correu a qui et sembli oportú".

Segons fonts presents en la seva declaració davant el jutge instructor del cas, l'exdirectiu ha defensat que la comptabilitat del banc era correcta, un punt que ha sigut qüestionat pels inspectors del Banc d'Espanya que han exercit de pèrits del magistrat. Les discrepàncies amb Casaus, ha argumentat, estaven en l'anàlisi financera sobre les perspectives de futur de l'entitat. "Ha admès que va cometre errors en la seva anàlisi, que Casaus en va cometre altres i que en altres coses estaven equivocats tots dos", han apuntat les fonts.

Comín, afegeixen, ha mantingut que va analitzar en profunditat les advertències del seu subordinat i les va comentar amb els seus superiors, juntament amb la seva pròpia anàlisi discrepant del de Casaus i favorable a la sortida a borsa de l'entitat. El seu cap directe era Pedro González, director del departament de supervisió responsable de Bankia, i el d'aquest era Jerónimo Martínez Tello, director general de supervisió, tots dos també imputats. Eren aquests, ha al·legat Comín, els que havien de decidir què fer i quina proposta plantejar a la comissió executiva del Banc d'Espanya.

ADVERTÈNCIA CONTUNDENT   

Casaus, en els seus correus revelats l'octubre passat, va deixar extremadament clar que considerava inviable Bankia pels seus "molt greus i creixents problemes de rendibilitat, liquiditat i solvència". De forma clarivident, va alertar: "La sortida a borsa amb un banc doble és el primer pas per nacionalitzar les pèrdues, una cosa injusta i contrària al que ens demana la norma: vetllar per l'ús eficient dels recursos públics". Bàsicament, el que va acabar passant. 

Notícies relacionades

El testimoni de Casaus va ser clau perquè la Secció Tercera Penal de l'Audiència Nacional obligués fa un mes Fernando Andreu, el jutge instructor del cas Bankia, a acceptar la petició de la Confederació Intersindical de Caixes (CIC), representada per Andrés Herzog, d'imputar els màxims responsables del Banc d'Espanya i la CNMV el 2011, entre ells Fernández Ordóñez, per entendre que hi havia indicis "múltiples, bastants i concurrents de criminalitat”. Andreu i el fiscal Alejandro Luzón s'havien resistit repetidament a fer-ho i aquest dimarts no han fet cap pregunta a Comín. 

Comín i González, juntament amb el també imputat Mariano Herrera, van dimitir a mitjans de febrer dels seus alts càrrecs en el supervisor (eren l'actual cúpula de l'àrea de supervisió) després de ser imputats per l'Audiència Nacional. L'organisme governat per Luis María Linde va expressar llavors la seva "plena confiança" en tots els seus directius i ex alts càrrecs investigats.