INDÚSTRIA CÀRNIA

Clúster porcí amb ombra laboral

Riudellots de la Selva es consolida com el segon municipi d'Europa amb més porcs sacrificats: 5,6 milions a l'any

Els sindicats denuncien abusos amb falsos autònoms que han portat a reformar la llei de cooperatives

zentauroepp37476956 riudellots   la selva   riudellots es el municipio con mas i170311102055

zentauroepp37476956 riudellots la selva riudellots es el municipio con mas i170311102055 / Joan Castro ICONNA

3
Es llegeix en minuts
ÀLEX HERNÁNDEZ / RIUDELLOTS

A tan sols 10 quilòmetres al sud de Girona, s’ha creat un clúster del sector porcí a Riudellots de la Selva. És el segon municipi d’Europa en el rànquing de matança i transformació de porcs: cada dia prop de 25.000 arriben a les seves càr­nies, cosa que al cap d’un any signifiquen gairebé 5,6 milions de sacrificis. Només la població alemanya de Rheda-Wiedenbrück, amb gairebé 30.000 porcs morts al dia, supera la catalana. 

La potència dels tres escorxadors i transformadors (Friselva, Norfrisa i Frigoríficos Costa Brava) ha arribat a una exportació del 80% i els mercats són tan llunyans com el Japó, Corea del Sud, el Vietnam i els EUA. Precisament, l’única càrnia espanyola que exporta carn de capa blanca (la que no és embotit o pernil ibèric) al mercat nord-americà és Frigoríficos Costa Brava. Les peces de porc es congelen a les mateixes fàbriques i surten a través del port de Barcelona.

Atur gairebé inexistent

La indústria porcina ha comportat que, per a una població censada de 2.000 persones, les càrnies donin feina a més de 6.000 persones. «L’atur és gairebé inexistent», afirma amb orgull l’alcaldessa, la convergent Montserrat Roura. El pes de les càrnies és tan potent que fa oblidar que Riudellots és la seu d’un dels polígons industrials més importants del sud de Girona. «No tenim por de morir d’èxit per monocultiu empresarial. Tenim un polígon amb empreses de molts sectors i de moltes mides», detalla Roura.

Malgrat això, Riudellots està cuidant la seva imatge lligada al porc. Des de fa quatre anys organitza FiPorc (Fira del Porc), concebuda com l’exhibició de la potència industrial del sector de transformació del municipi. 

Els 25.000 porcs diaris arriben a Riudellots des de granges d’Aragó, el País Valencià, Catalunya i el sud de França en més de 150 camions. «És veritat que és un trànsit constant, però no causen cap col·lapse», explica l’alcaldessa.

Pel representant de la patronal gironina FOEG, Josep Collado, el sorgiment d’aquest nucli porcí «és extraordinari i és un referent que es podria replicar en altres sectors». A més, les càrnies de Riudellots «s’han modernitzat i estan al capdavant de les innovacions, cosa que els ha permès arribar a mercats tan exigents com els asiàtics». Gràcies a això, les exportacions van pujar gairebé el 17% el 2016. Dels gairebé 20 milions de porcs sacrificats a Catalunya el 2016, gairebé el 30% es van matar a Riudellots. 

Crítiques sindicals

Davant les macroxifres, la realitat laboral és més conflictiva. Les càrnies de Riudellots ofereixen feines de baix valor afegit a les cadenes i això ha atret nombrosos estrangers als quals es proposa treballar com a autònoms a través de les cooperatives. I, en alguns casos, als de nòmina se’ls ha pressionat perquè passin a ser autònoms. Aquest model de cooperatives és el que més polseguera aixeca.

«La riquesa que estan guanyant les càrnies de Riudellots no s’està invertint en les millores dels treballadors», afirma el coordinador de la UGT-FICA a Girona, Miquel Prados. Només un terç dels treballadors són assalariats davant la pràctica majoria d’autònoms.

«El model cooperatiu és bo, però no pas de la manera com s’aplica a les càrnies, on vivim situacions d’abús i de falsos autònoms», diu el portaveu sindical. Detalla que es cobren sous de 1.000 euros bruts per a un autònom amb diferències salarials de base que arriben al 35% en relació amb altres companys de la cadena d’especejament i transformació. «Aquests autònoms no tenen dret a vacances ni cobren els plusos, tot i fer la mateixa feina que els seus companys assalariats».

Notícies relacionades

La UGT assegura que tant les càrnies de Riudellots com la resta de la patronal càrnia «tenen clar quin model laboral volen: una relació entre societats. Per un costat, les cooperatives, i per l’altre, els escorxadors i transformadors». En aquest model, el treballador autònom «està indefens, i més si és estranger, cosa que l’allunya més del genuí model cooperatiu que es defensa des dels sindicats», detalla Prados.

El Parlament va aprovar al mes de febrer una reforma de la llei catalana de cooperatives, impulsada per sindicats i alguns partits, per acabar amb els abusos en la contractació d’autònoms i de les co­operatives en el sector carni. L’objectiu és equiparar els drets d’assalariats i socis de cooperatives. H

Temes:

Ramaderia