Reflexionar sobre la globalització
La Fundació Bancària La Caixa congrega intel·lectuals i experts per debatre sobre el treball i la revolució tecnològica
L'entitat organitzadora inclou en el seu pla estratègic l'objectiu de ser un centre per a la discussió d'idees

icoy37589050 caixa170308172858 /
Amb la globalització sembla que està en crisi el concepte mateix de democràcia, amb efectes socials i en el món laboral. Per reflexionar sobre això, la Fundació Bancària La Caixa congrega intel·lectuals i experts en unes jornades que avui i demà se celebraran a Palafrugell (Baix Empordà), batejades com a Primera Trobada d’Economia i Reptes Socials Cap Roig 2017.
Giró afirma que La Caixa "no pot permetre's el luxe de no fer prospectiva sobre temes que poden afectar la societat i el treball"
Jaume Giró, director general de la fundació bancària, va emmarcar aquestes trobades, que se celebraran cada any, en el pla estratègic 2016-2019 de l’entitat, que té com a objectiu ser «un centre de diàleg, debat i reflexió». Fins al 2019 no se celebraran a Cap Roig, ja que s’han de fer unes obres de remodelació a les instal·lacions on l’entitat organitza un festival d’estiu. Mentrestant, les trobades es faran al Museu del Suro de Palafrugell, espai cedit pel municipi.
Una entitat com La Caixa, que dedica dos terços de les seves activitats a l’àmbit social, «no pot permetre’s el luxe de no fer prospectiva sobre temes que poden afectar la societat i el món del treball», va afegir. Giró va explicar que camps com el tecnològic, la intel·ligència artificial, o els canvis polítics han fet que s’hagi de «repensar» les regles del capitalisme.
Per la seva part, el director general del Cercle d’Economia i coordinador de les jornades, Jordi Alberich, va destacar el valor d’«allunyar-se de la immediatesa» per pensar sobre el llarg termini. «El debat polític, social i econòmic semblava que havia desaparegut, i ha tornat amb una força desconeguda», va subratllar.
Notícies relacionades
En les jornades s’abordaran les qüestions del treball i l’ètica del capitalisme amb els catedràtics Victòria Camps, des de l’òptica de la filosofia; i Antón Costas, des de l’economia; i el malestar en les societats occidentals, amb el director de l’Escola Europea d’Humanitats, Josep Ramoneda, l’exvicepresident del Govern de Portugal Antonio Vitorino i l’excorresponsal del Financial Times Tom Burns.
Perspectives econòmiques
També s’analitzaran les perspectives econòmiques amb l’exsecretari d’Estat d’Economia David Vegara o el catedràtic Guillem López Casasnovas i l’impacte de la revolució tecnològica amb el professor del Iese Alfredo Pastor, el vicepresident de la Fundació Bertelsmann, Francisco Belil; el director general de HP 3D Painting, Ramón Pastor, i la directora de Frit Ravich, Judith Viader. L’escriptora egípcia i Premi Internacional de Catalunya 2003, Nawal El Saadawi, abordarà la seva òptica sobre els convulsos inicis del segle XXI.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Futbol | La crònica El Barça només acaricia la glòria
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Tribunals La Fiscalia recorre l'absolució d'Alves en considerar que el TSJC va ser arbitrari
- Dia del Llibre 2025 Un altre Sant Jordi de rècord: més de 2 milions de llibres venuts i una facturació superior als 26 milions d'euros
- Festival Joyce DiDonato i William Christie, plats forts d'una nova edició de transició a Peralada
- ¿Qui serà el nou Papa? Així va el conclave a les enquestes i les apostes
- Guardó Byung-Chul Han, el pensador pop de l’era digital, premi Princesa d’Astúries d’humanitats