EL CONFLICTE ALS PORTS

PSOE i estibadors pressionen el Govern perquè negociï el decret

És el requisit que exigeix l'oposició per recolzar la norma després que se n'ajornés la votació una setmana al Congrés

icoy37578688 violeta bulc170307200009

icoy37578688 violeta bulc170307200009 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
M. JANSA / MADRID

El PSOE i la coordinadora estatal d’estibadors portuaris estan pressionant el Govern perquè s’assegui a negociar el contingut del decret-llei que liberalitza els treballs d’estiba i desestiba, la convalidació del qual per part del ple del Congrés dels Diputats, prevista per demà, s’ha ajornat una setmana a petició del Ministeri de Foment. 

    

Amb aquesta decisió, l’Executiu es dona més temps per aconseguir suports polítics i que les empreses i els treballadors arribin a un pacte que permeti desconvocar els dies de vaga previstos.

Canviar el text és una condició indispensable perquè el PSOE hi voti a favor perquè considera que el decret va més lluny del que obliga la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 2014. 

  

 Per la seva part, els estibadors consideren «imprescindible» que el decret garanteixi la subrogació per part de les noves empreses dels actuals treballadors amb les mateixes condicions laborals. I rebutgen que l’Executiu recorri a fons europeus per reestructurar el sector, acomiadi els treballadors indefinits i en contracti de nous més barats i amb menys experiència.

  

 Els estibadors van traslladar dilluns aquesta queixa a la comissària europea de Transports, Violeta Bulc, que ahir va comparèixer en la comissió corresponent del Congrés dels Diputats i va poder comprovar que el Govern no té majoria per aprovar el decret. 

Notícies relacionades

    

Bulc  ha advertit que s’imposarà a Espanya la multa prevista si no es vota abans del dia 24, data en què es compleix el termini legal d’un mes per convalidar-lo. La UE espera la liberalització des de fa dos anys.