La Hisenda catalana va recaptar l'any passat 2.826 milions, el 6,36% més

L'Agència Tributària de Catalunya es va beneficiar de l'alça de la compravenda de vivendes usades i l'augment de declarants de l'impost de patrimoni

abertran33586170 barcelona  18 04 2016 el vicepresident del govern 160418143754

abertran33586170 barcelona 18 04 2016 el vicepresident del govern 160418143754 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Agència Tributària de Catalunya (ATC), l'embrió de la hisenda pròpia de la Generalitat, va recaptar l'any passat 2.826,5 milions d'euros, el 6,36% més que en l'exercici precedent, segons les dades de la direcció general de Tributs de la Generalitat.

Les arques públiques es van beneficiar de l'impost de transmissions patrimonials (ITP i AJD) gràcies a les compravendes d'immobles de segona mà, i la incorporació d'uns 1.400 declarants nous de l'impost de patrimoni com a conseqüència de comprovacions i inspeccions i la prolongació dels efectes de l'amnistia fiscal aprovada el 2012 pel Govern del PPamnistia fiscal.

En aquest sentit, l'ITP va recaptar 1.640,7 milions, amb un increment del 14,11%, impulsat especialment pel vessant de transmissions patrimonials, que operen com l'IVA en les transaccions de vivendes de segona mà. Amb aquest tribut es van ingressar 107 milions més dels pressupostats. 

Per la seva part, en Patrimoni, la recaptació va arribar a 493,8 milions, amb un augment del 8,01%, impulsat pels ingressos més alts durant la campanya, que es va desenvolupar durant la primavera. L'actuació inspectoraactuació inspectora i de comprovació entre l'ATC i l'Agència Tributària estatal, i l'augment de valors patrimonials van incrementar en uns 1.400 el nombre de declarants.

Una bona part de la recaptació es va produir encara a través de les oficines liquidadores dels registres de la propietat. Aquest any, està previst que aquestes tasques les porti a terme la mateixa ATC a partir de l'1 de setembre, dins del pla d'augmentar plantilla, potenciar la tecnologia i crear una xarxa d'oficines pròpies iniciada pel vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras.

Això ha portat el Col·legi de Registradors a presentar una demanda contenciosa administrativa per entendre que la Generalitat incompleix el termini de venciment del conveni, que dura fins al 31 d'octubre. El Govern català preveu incorporar uns 277 treballadors dels registres a través de concursos per ocupar places com a interins, com ja ha fet amb una dotzena d'ells.

CAIGUDA EN SUCCESSIONS

Entre els grans tributs cedits destaca el de successions, amb 445,6 milions recaptats, el 2,77% menys, amb un retrocés del 6,15% en l'apartat de les herències, mentre que en donacions va registrar una alça del 13,29%.

Pel que fa als tributs propis, el que grava els allotjaments turístics va suposar una recaptació de 47,3 milions, amb un augment del 9,71%, mentre que el que recau en els operadors d'internet, amb 18,4 milions, va augmentar el 152%. El desbloqueig constitucional del gravamen als pisos buits va significar 11,5 milions     

També destaca l'impost als grans establiments comercials, que amb prou feines va ingressar 6,9 milions davant una previsió de 15,5 milions, com a conseqüència de les impugnacions presentades. En el projecte de pressupostos per a aquest any, la Generalitat ha reformulat aquest gravamen com a impost mediambiental.    

Notícies relacionades

Tributs estima que la recaptació dels tributs gestionats per l'ATC va augmentar en realitat el 8,88% si es descompta l'efecte negatiu de l'anul·lació pel Tribunal Constitucional de l'impost a les nuclears i el dels dipòsits bancaris. El primer va significar que la Generalitat va haver de tornar 32,3 milions a les elèctriques, i el segon, 2,6 milions als bancs.

Tot això és el que fa també que la quantitat de drets reconeguts (no recaptats efectivament) per a l'ATC sumés 2.880 milions, amb una alça del 5,93%.