La botifarra del pagès

Més de 500 tractors tanquen a Barcelona una marxa en defensa del camp

Alguns agricultors desaconsellen als seus fills seguir en un feina "esclava i menystinguda"

fcasals37075386 barcelona 28 01 2017  econom a   marcha de tractores  entran170128131608

fcasals37075386 barcelona 28 01 2017 econom a marcha de tractores entran170128131608

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Embotit típic, la botifarra no només és un símbol gastronòmic català, sobretot si és de pagès; és un gest autòcton que expressa enuig. I és que els pagesos estan farts de treballar sense que se'ls valori i que la seva renda acumuli una pèrdua del 39% del 2001 al 2015. Per això van respòndre a la crida d'Unió de Pagesos (UP) per sortir en tractor dijous passat cap a Barcelona des dels quatre punts cardinals de Catalunya.

"Volem fer-nos visibles, que se sàpiga que existim. Han sigut tres dies de feina perduts, però ben utilitzats", ha afirmat Jaume Angrill al baixar del tractor en què ha viatjat des d'Oliana (Alt Urgell) amb Joan Guitart. Més de 500 d'aquests vehicles s'han passejat per Barcelona fins a concentrar-se en una avinguda Maria Cristina dominada per una marea de petos verds amb la llegenda: "Lluito per la dignitat de la pagesia".  

Albert Pons, que ha conduït des del Delta de l'Ebre el seu vehicle, té una filla i ho té clar. "No vull que segueixi el meu exemple. És una feina molt esclava i menystinguda", com a mínim avui dia, sentencia. En pocs anys s'han perdut unes 21.000 explotacions familiars a Catalunya. Però hi ha esperances, com Joves Unió de Pagesos, que van rebre una ovació per representar el futur.

SENSE FUTUR

El sector es reivindica. "Un país dependent de l'exterior per a l'energia i per als aliments no té futur", afirmen. Fins i tot l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en el seu discurs de benvinguda, els ha lloat. "Us necessitem" per a un canvi "radical" de les polítiques alimentàries i els productes de proximitat, ha proclamat.

Notícies relacionades

Amb el coordinador nacional d'UP, Joan Caball, al capdavant, exigint a les Administracions que "es facin quadrar" a la gran distribució, la marxa ha tingut el suport dels líders catalans de la UGTCamil RosCCOOJoan Carles Gallego; i d'USOC, María Recuero i el president de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró. També s'hi han sumat, a més del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarelo i el portaveu d'En Comú PodemXavier DomènechLluís RabellJoan Coscubiela i Gemma Lienas, de Catalunya Sí Que Es Pot o el coordinador estatal de la Unió d'Unions, en què està integrada UP, José Manuel de las Heras.

L'excoordinador general d'UP i fundador del sindicat, Pep Riera, ha llegit el manifest en el qual s'exigeix la "renovació del contracte de la societat amb el camp" perquè la pagesia "s'incardini en el model de país". L'acte s'ha tancat amb el 'Els Segadors', taral·lejat fins i tot pels representants del camp de Castella i Lleó, Madrid i València que hi han participat. I és que ells també mengen (i sobretot fan) botifarra a la situació.