EVOLUCIÓ DEL COST DE LA VIDA

El rebut de la llum es va disparar més del 8% a l'octubre i encadena el seu sisè mes de pujades

L'encariment respon a la menor contribució de les energies renovables, especialment l'eòlica

Una bombeta encesa.

Una bombeta encesa. / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts

El rebut mitjà d'electricitat va experimentar una pujada del 8,3% a l'octubre. Així encadena el sisè mes consecutiu a l'alça, segons dades recollides per Europa Press a partir del simulador de factura de la llum de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). La pujada de l'octubre es produeix després de les registrades al setembre (+1,5%), l'agost (+0,9%), el juny (+1,5%) i el juliol (+8,3%). Ja al maig, després d'encarir-se un 0,7%, la factura va tallar l'espiral baixista que havia portat que acumulés un abaratiment del 19% fins a l'abril, després d'haver caigut en els mesos de gener (-10,6%), febrer (-6,5%), març (-0,4%) i abril (-3,1%), segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquesta pujada en el rebut de l'octubre respon principalment a una menor contribució de les renovables, especialment de l'eòlica, així com a les necessitats d'importació de França pel tancament temporal adoptat pel país per a cinc reactors nuclears d'EDF per fer controls de seguretat, han indicat fonts del sector a Europa Press.

A l'octubre, el consumidor mitjà va pagar un total de 69,31 euros pel rebut de la llum, davant els 63,96 euros del setembre. En la comparativa s'agafa l'últim dia d'agost per fer un càlcul homogeni.

L'import de 69,31 euros de la factura de l'octubre es desglossa a raó de 15,16 euros pel terme fix, 39,33 euros pel consum, 2,79 euros pels impostos elèctrics i 12,03 euros per l'IVA.

Aquesta evolució de preus correspon a un consumidor mitjà similar a l'utilitzat pel Ministeri d'Indústria en els seus càlculs, amb una potència de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 quilowatts hora (kWh), pròpia d'una família amb dos fills.

ACUMULAT

Notícies relacionades

Aquests increments en els últims mesos no impedeixen que, en l'acumulat dels 10 primers mesos de l'any, el consumidor mitjà hagi vist alleujat el cost de la seva factura de la llum. Fins a l'octubre, ha pagat 607,37 euros, un 13,7% menys que en el mateix període del 2015.

Aquest descens en l'acumulat anual és degut principalment als baixos preus de l'electricitat que es van registrar en el mercat majorista, conegut com a 'pool', a la primera part de l'any, especialment en els dos primers mesos, per la presència més destacada de l'eòlica i la hidràulica, gràcies als temporals de pluja i vent.