La hisenda catalana es multiplica
L'Agència Tributària es trasllada aquest dilluns al passeig de la Zona Franca com a pas previ a duplicar la seva plantilla en dos anys
Del centre de Barcelona al passeig de la Zona Franca, al barri de la Marina del Prat, una àrea de nova centralitat a la capital catalana. L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) trasllada la seva seu demà a un edifici singular. Però no és només un canvi d’ubicació, sinó que coincideix amb una nova etapa d’aquesta institució, perquè les instal·lacions no només tenen capacitat per acollir els 300 empleats actuals de l’organisme, sinó per duplicar-los en el termini de dos anys, segons les previsions de la Generalitat.
El lloguer anual de l’immoble, de 10.298 metres quadrats, encara que en una primera fase se n’ocuparan 8.779, puja a 1,26 milions d’euros. La renda suposa un estalvi del 34,69% respecte a la que s’hagués seguit pagant a la seu del carrer de Fontanella, al costat de plaça de Catalunya, que la Generalitat va vendre per uns 25 milions.
La nova seu, denominada Edifici T, per a la qual es va firmar un contracte de lloguer de 20 anys, és propietat de Bankia Pensiones. Aquesta reubicació forma part del pla de concentració de dependències de la Generalitat ara disperses per la ciutat, aprovat el 2013. En aquest mateix entorn s’hi ubicarà un campus administratiu en què treballaran més de 2.000 persones.
Tramitació electrònica
A més a més de ser un pas simbòlic en el camí cap a una hisenda pròpia, la Generalitat ha aprofitat el trasllat per accelerar la tramitació electrònica dels tributs que gestiona. De fet, durant aquest any tots es podran presentar i pagar telemàticament.
El vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ha reactivat Tributs de Catalunya, el consorci entre l’ATC i les quatre diputacions, amb l’ampliació de la xarxa d’oficines conjuntes per operar com a finestreta única i intercanviar i compartir informació tributària de les 53 actuals fins a 142.
Notícies relacionadesAmb aquestes mesures, la Generalitat es prepara per agafar el control dels tributs propis i cedits a partir de l’any que ve, i per a la recaptació per la via executiva, per aprofitar així al màxim unes competències fiscals en el marc legal autonòmic que CiU o el tripartit no van arribar mai a esprémer.
La liquidació dels impostos com el de successions, que aporten uns 3.000 milions d’euros a la Generalitat, la realitzen les oficines de registradors, a les quals es paguen 25 milions anuals. Les Canàries, per exemple, ho fa per si mateixa des de fa temps. I bona part de la recaptació executiva està delegada a l’Agència Tributària estatal, a la qual es paguen 10 milions anuals. Comunitats com La Rioja, Galícia i Castella i Lleó, entre d’altres, ja ho fan.
- Debat tècnic Per què la Via Laietana reformada no té arbres: dels túnels del metro al volum dels testos
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Distribució i IA Amazon ja sap quin producte demanaràs tres mesos abans que ho demanis