MERCAT ALIMENTARI

El preu del porc no troba el terra

La sobreproducció ja ha provocat 20 setmanes de caiguda dels preus de la carn i obliga el sector a buscar nous mercats

Una granja mitjana de porcs perd més de 4.000 euros a la setmana

Sala de desfer de porc de Vall Companys.

Sala de desfer de porc de Vall Companys.

2
Es llegeix en minuts
LAURA BIELA / LLEIDA

El preu de la carn de porc fa 20 setmanes seguides que cau. I així seguirà, ja que no es preveuen millores a curt termini. Els experts calculen que no serà fins a finals d'abril o principis de maig del 2016 quan la situació millorarà i el seu valor s'igualarà als costos de producció.

Aquesta caiguda de preus es deu principalment a dos factors: a l'augment de les cabanyes a les explotacions, a causa de la necessitat d'augmentar els ingressos per adequar les granges a la normativa de benestar animal; i a l'excés d'oferta al mercat europeu. I és que amb el tancament de les fronteres amb Rússia s'ha anat acumulant producte i s'ha col·lapsat el mercat. “Espanya exportava un 10% del total de la seva producció a Rússia; a la resta de països de la Unió Europea, un 18%. Ara no sabem què fer amb tota aquesta mercaderia”, explica Jaume Bernis, responsable de la sectorial del porcí del sindicat JARC.

Els ramaders miren ara al mercat exterior, principalment la Xina, per col·locar l'excés de producció

Per aquest motiu, les explotacions s'han vist en la necessitat de buscar nous clients per donar sortida als seus productes. En el punt de mira dels ramaders hi ha el mercat xinès, territori on han crescut un 12% els enviaments l'últim any, a causa de la reducció de la cabanya del país asiàtic. En aquesta zona es van haver de sacrificar uns 35 milions de mares per la presència de malalties en petites i mitjanes explotacions.

NOVES VIES

Els productors han de trobar noves zones on col·locar la carn, ja que la meitat de la producció espanyola de porcí s'exporta a altres països. “Depenem molt de vendre el nostre producte a altres països i hem de treballar força per poder aconseguir obrir-nos portes en nous mercats”, afegeix el responsable del porcí de JARC.

El sector considera que la UE ha actuat tard a l'acceptar que la carn es congeli abans de vendre

Encara que aquesta situació no pot continuar així per gaire temps. Els ramaders no poden seguir perdent tants diners. Ara per ara, el quilo de carn de porc s'està pagant a 95 cèntims, quan un granger necessita un mínim d'1,12 euros per cobrir els costos de producció. Per tant, segons càlculs dels experts del sector, una granja de porcs de 500 mares de mitjana estaria perdent més de 4.000 euros setmanals. Una situació en què es troben la majoria de les granges espanyoles. En el cas de les comarques de Lleida, les pèrdues serien superiors, ja que la mitjana de les explotacions és de 700 mares.

SOLUCIONS

Notícies relacionades

El sector porcí només té dues sortides per fer front a aquesta situació: congelar la carn o incentivar les exportacions. La primera sortida s'ha començat a fer efectiva a partir del 4 de gener, quan la Unió Europea permet congelar la carn sobrant per poder comercialitzar-la en un període de tres o quatre mesos. “Una mesura que arriba dos mesos tard”, apunta Bernis, que considera que la sobreproducció s'havia d'haver previst amb anterioritat, i evitar així aquesta caiguda de preus. No obstant, espera que amb l'emmagatzematge de la producció sobrant puguin frenar aquest declivi.

Encara que amb la congelació de carn no n'hi haurà prou per recuperar a curt termini la situació. La llotja agropecuària de Mercolleida preveu que el preu de la carn de porc no s'igualarà als costos de producció com a mínim fins a finals d'abril o principis de maig del 2016, i als ramaders, doncs, els tocarà esperar alguns mesos fins que el mercat s'estabilitzi mentre ells van perdent diners.

Temes:

Alimentació