PREDICCIÓ

El petroli no tornarà a arribar als 80 dòlars per barril fins al 2020

L'Agència Internacional d'Energia (AIE) pronostica que la demanda baixarà aquest any i el vinent

Un empleat omple un dipòsit en una gasolinera de Barcelona.

Un empleat omple un dipòsit en una gasolinera de Barcelona. / MÓNICA TUDELA

1
Es llegeix en minuts

L'Agència Internacional d'Energia (AIE) ha indicat que és poc probable que el barril de petroli torni als 80 dòlars abans del final de la pròxima dècada malgrat la caiguda sense precedents en la inversió, en moments en què el creixement de la demanda anual lluita per superar el rang d'un milió de barrils per dia.

En el seu Panorama Mundial d'Energia, l'AIE ha dit que el creixement de la demanda sota el seu escenari central s'elevarà anualment en uns 900.000 barrils per dia (bpd) per al 2020, i s'arribarà gradualment a una demanda de 103,5 milions de bpd per al 2040.

La caiguda aquest any del preu del cru al voltant de 50 dòlars per barril ha provocat retallades abruptes en la producció del petroli d'esquist als Estats Units, un dels principals contribuents a la sobreoferta que ha generat una caiguda del 50 per cent en el valor del cru en els últims 12 mesos.

"La nostra expectativa és veure que els preus gradualment pugen a prop de 80 dòlars al voltant del 2020", ha explicat a l'agència Reuters Fatih Birol, director executiu de l'AIE, abans de la publicació de l'informe.

Notícies relacionades

"Estimem que aquest any les inversions en petroli es reduiran més d'un 20%. No obstant, encara pot ser més important, aquesta disminució també continuarà l'any que ve", diu.

"En els últims 25 anys mai hem vist dos anys consecutius en què les inversions hagin disminuït i això pot tenir implicacions per al mercat del petroli els anys vinents", ha afegit.

Temes:

Petroli