A L'ESPERA DE LES ELECCIONS

El Govern paralitza un pacte amb les farmacèutiques sobre la despesa en medicaments

Farmaindústria emplaça el futur Executiu a vincular el 2016 la factura en medicines amb l'alça del PIB

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / ANTEQUERA

Les eleccions generals del 20 de desembre tindran un efecte col·lateral en la indústria farmacèutica. El sector es quedarà per ara sense el marc pressupostari estable que estava negociant amb el Govern central i que es podia convertir en la clau per augmentar la confiança de les multinacionals a Espanya. El pacte que vincula la despesa pública en medicaments amb el creixement de l'economia haurà d'esperar al 2016 i a l'arribada a la Moncloa del president de l'Executiu que surti de les eleccions.

Les reticències dels ministeris d'Hisenda i de Sanitat a la firma d'un pacte que està preparat i a l'espera de la rúbrica des de fa mesos juntament amb la convocatòria de les eleccions han impedit que l'acord amb la patronal Farmaindústria tiri endavant. L'assemblea de l'organització empresarial ha hagut de modificar aquesta setmana l'esborrany del pacte per adaptar-lo al nou escenari del 2016 ja que inicialment estava previst que entrés en vigor aquest mateix any.

El president de Farmaindústria, Antoni Esteve, ha advertit, en un reunió amb periodistes a Antequera (Màlaga), que el nou marc d'estabilitat que es pretén aconseguir amb l'Administració serveix per "compatibilitzar els interessos de les parts" i perquè "les multinacionals vegin Espanya com un país que convida a invertir de forma més fiable i atractiva". "La investigació i el desenvolupament és un esforç que es basa en la confiança a mitjà i llarg termini. No es pot fer si hem d'estar pensant què passa l'any que ve. No valdria la pena", ha afirmat Esteve.

EVOLUCIÓ DE LA DESPESA

L'esborrany del protocol de col·laboració de Farmaindústria amb el Govern estableix el compromís que la despesa farmacèutica de les administracions pugi a un ritme similar al del producte interior brut (PIB) i que, en cas que superi l'increment de l'economia, es reuniran les dues parts per acordar possibles mesures de contenció de la factura pública en medicaments. Amb aquest acord, els laboratoris es volen assegurar un nivell mínim de creixement dels ingressos i, al mateix temps, evitar nous decrets per reduir preus o excloure medicines del catàleg públic oferint la col·laboració de la indústria per buscar mesures alternatives.

Notícies relacionades

Entre el 2010 i el 2014, la despesa pública farmacèutica va baixar un 15,5%. Aquest any finalitzarà amb un creixement del 2,8% i el 2016, de l'1,8%, amb la qual cosa es quedarà per sota de l'evolució prevista del PIB. En canvi, el 2013 i el 2014, les administracions van augmentar la seva despesa en medicines per sobre de l'evolució de l'economia, amb la qual cosa, si s'hagués aplicat la fórmula del pacte, hauria calgut negociar mesures de contenció.

"Un terç de la reducció de la despesa pública en sanitat ha sigut en medicaments. Per això tenim dret a demanar al Govern un compromís", ha subratllat Humberto Arnés, director general de Farmaindústria. La patronal considera que és necessari que la despesa sanitària es recuperi de les últimes retallades per no deteriorar el servei als ciutadans, i per això espera que aquest capítol no pateixi noves tisorades.