DEBAT SOBRE LES PRÀCTIQUES BANCÀRIES

Fainé dubta que s'ignorés l'efecte dels terres hipotecaris

El president de CaixaBank considera que els que van subscriure les clàusules les coneixien

1
Es llegeix en minuts
ROSA M. SÁNCHEZ / MADRID

El president de CaixaBank, Isidre Fainé, s'ha mostrat sorprès que en un món amb informació i amb universitaris "ningú" s'hagi adonat de les clàusules d'una hipoteca, entre elles les polèmiques terra. El banquer ha insistit que quan es firma una hipoteca hi ha uns notaris que comenten les clàusules importants, i no solament les terra sinó també les sostre, que limiten els interessos que pot cobrar el banc al client.

Durant la presentació d'un anuari sobre comunicació empresarial a Madrid, Fainé s'ha preguntat si aquells que es "van aprofitar" de les clàusules sostre tampoc les coneixien.

Les declaracions de Fainé es produeixen una setmana després que l'entitat que presideix anunciés que eliminarà les clàusules terra de les seves hipoteques i abans que es produeixin noves sentències que poden incidir en l'eliminació d'aquests tipus hipotecaris. Aquesta mateixa setmana s'ha sabut que la Comissió Europea demana al Tribunal de Justícia de la UE que es torni tot el que s'ha cobrat per les clàusules terra des de la firma d'hipoteca si el tribunal finalment les considera abusives.

Notícies relacionades

Però, segons Fainé, "pot ser que alguns col·lectius sense estudis no fossin conscients" de l'existència de clàusules en les seves hipoteques, però ha mostrat els seus dubtes que passés el mateix, per exemple, amb empresaris i gent del món financer. Com a exemple, ha citat els directors d'oficina "amb mitjans i formació", i ha ironitzat sobre si aquests tampoc sabien que una hipoteca tenia un interès mínim del 2% i un màxim del 7%.

Fainé ha aprofitat per insistir que La Caixa no les comercialitzava i el banc les ha heretat de les caixes que ha anat adquirint com a conseqüència de la reestructuració del sector financer espanyol.