PRÀCTIQUES BANCÀRIES

Brussel·les defensa la nul·litat de les clàusules terra des de la seva contractació

La Comissió Europea presenta les seves al·legacions al Tribunal de Justícia Europeu que ha de resoldre consulta de tribunals espanyols

1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

La Comissió Europea defensa la retroactivitat total de les clàusules terra si són declarades nul·les en sentència ferma. Així ho ha comunicat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que li ha demanat opinió sobre el tema al ser consultada per diversos tribunals espanyols.

El Govern espanyol defensa la retroactivitat només fins al maig del 2013, data de la sentència del Tribunal Suprem que declarava nul·les aquestes clàusules de BBVA, Abanca i Cajamar. El Banc d'Espanya i el BCE recolzen l'Executiu.

La Comissió Europea sosté que "el cessament en l'ús d'una determinada clàusula declarada nul·la per abusiva, de conformitat amb l'article 6.1 de la Directiva 93/13/CEE, com a conseqüència d'una acció individual exercitada per un consumidor no és compatible amb una limitació dels efectes d'aquella nul·litat, tret que aquella limitació sigui necessària per preservar el principi de cosa jutjada". Bàsicament, el que diuen les al·legacions és que la nul·litat s'ha de traslladar fins al moment que va ser firmada la clàusula i no fins al moment de la sentència del Suprem.

Notícies relacionades

El cas es refereix a una petició de decisió prejudicial presentada pel Jutjat Mercantil núm. 1 de Granada l'1 d'abril del 2015 davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea que publicava poc després l'assumpte al Diari Oficial de la Unió Europea. El cas està actualment en fase de procediment escrit, cosa que significa que tota part interessada, com han fet per exemple la Comissió Europea o la República Txeca, poden presentar al·legacions per escrit.

De moment, segons fonts de la cort europea de justícia, no hi ha data prevista per a la vista, que serà el següent pas en el procediment. El termini mitjà en aquest tipus de casos prejudicials perquè els jutges europeus es pronunciïn és de 16 mesos, cosa que significa que la sentència podria sortir al voltant del mes d'agost de 2016.