L'EVOLUCIÓ DE L'ECONOMIA

Lagarde avança que el creixement global el 2015 serà més feble que el 2014

La directora gerent de l'FMI afirma que "hi ha motius de preocupació" per la Xina i la pujada de tipus als EUA

1
Es llegeix en minuts

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, ha estimat aquest dimecres que el creixement global serà més feble que el de l'any passat, quan es va ubicar en un 3,4%, en gran part per la incertesa generada per la Xina i l'agut alentiment dels mercats emergents. "El creixement global probablement serà més feble aquest any que el passat, només amb una modesta acceleració esperada per al 2016", ha afirmat Lagarde a Washington.

"Hi ha raons per estar preocupats. La perspectiva d'una pujada de les taxes d'interès als EUA i la ralentització a la Xina alimenten una incertesa i més volatilitat dels mercats", ha declarat en el seu tradicional discurs previ a la celebració de l'assemblea anual de l'FMI i el Banc Mundial, que en aquesta ocasió tindrà lloc la setmana que ve a Lima (Perú).

En el seu discurs, Lagarde s'ha mostrat particularment preocupada per l'impacte d'una pròxima pujada dels tipus per part de la Reserva Federal nord-americana, que es mantenen a nivells pròxims a zero des del 2008.

El canvi pot fer que els inversors repatriïn els seus fons dels països emergents cap als Estats Units, cosa que faria pujar el dòlar. Una alça dels tipus d'interès i un dòlar més fort causarien diferències en els tipus de canvi, i això conduiria a la fallida d'empreses i a "un cercle viciós entre les empreses, els bancs i els Estats", ha advertit Lagarde.

ELS PAÏSOS EMERGENTS

Lagarde també ha apuntat a la "ràpida caiguda" de les matèries primeres, que ha desplomat les finances dels països emergents que les exporten. Els progressos econòmics realitzats per aquests països estan "amenaçats", segons la directora gerent de l'FMI. Lagarde ha subratllat que els països emergents es dirigeixen "cap al seu cinquè any consecutiu de rebaixa del seu ritme de creixement econòmic". Només l'Índia es manté com un "punt brillant", la Xina es troba en ple alentiment, i "Rússia i el Brasil afronten serioses dificultats", ha precisat.

Notícies relacionades

Davant això, Lagarde és més optimista respecte a les economies avançades: "La moderada recuperació s'està enfortint a Europa, el Japó està tornant al creixement positiu i l'activitat als Estats Units i el Regne Unit segueix sent sòlida".

Les noves projeccions de creixement global, que en l'actualització del juliol van ser del 3,3% per a aquest any i del 3,8% per al vinent, seran presentades el 6 d'octubre a Lima.