El Banc d'Espanya constata que el PIB ja es desaccelera
L'organisme empitjora en 115.000 llocs la xifra oficial d'ocupació del 2016
L'economia va créixer el 0,8% el tercer trimestre, després de pujar l'1% el segon
L'economia espanyola va créixer entre juliol i setembre el 0,8% en relació amb el segon trimestre, segons va avançar ahir el Banc d'Espanya. A l'espera que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publiqui la dada oficial, el 30 d'octubre, la dada avançada ahir pel Banc d'Espanya apunta una desacceleració de l'economia espanyola els mesos d'estiu, després d'haver aconseguit avanços del 0,9% i de l'1% el primer i el segon trimestre de l'any.
«Durant el tercer trimestre, l'economia espanyola va prolongar la seva fase d'expansió, si bé a un ritme una mica més atenuat que durant la primera meitat de l'exercici», afirma el Banc d'Espanya al seu butlletí econòmic del mes de setembre, publicat ahir. «L'augment del PIB en el període de juliol a setembre es podria xifrar en un 0,8 %. Això situaria la seva taxa de variació interanual en el 3,4 %», afegeix.
Amb les dades observades, l'autoritat monetària manté la seva previsió que l'economia espanyola creixerà el 3,1% en el conjunt del 2015 i el 2,7% el 2016. No obstant, el Banc d'Espanya preveu ara un protagonisme més gran de la demanda interior en l'avanç de l'economia (consum privat i públic i inversió) i una aportació pitjor del sector exterior, afectat per la incertesa sobre l'economia xinesa. Segons aquesta anàlisi, el previsible debilitament de l'exportació «resultarà compensat pel nivell més reduït dels preus del petroli i de les matèries primeres, la prolongació de la millora de les condicions de finançament» i la rebaixa fiscal adoptada pel Govern.
Després d'incorporar-hi les dades del tercer trimestre, les previsions del Banc d'Espanya per al conjunt del 2015 i del 2016 (3,1% i 2,7%) se situen per sota de les estimacions oficials del Govern (3,3% i 3%).
«Amb tota certesa» l'economia espanyola « creixerà més del 3% aquest any», es va limitar a afirmar ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant el debat de Pressupostos de l'Estat al Senat. El ple del Senat va rebutjar els 11 vetos presentats per l'oposició al projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat del 2016, gràcies a la majoria absoluta del PP.
Ahir mateix, l'agència de qualificació creditícia Standard & Poor's (S&P) va millorar en dues dècimes la seva previsió de creixement per a Espanya el 2015, fins al 3,2%, a causa del «molt fort» comportament registrat. L'agència Fitch va elevar tres dècimes la seva, des del 2,8% que esperava al juny fins al 3,1%,
CREIXEMENT MÉS BAIX DE L'OCUPACIÓ / En la seva anàlisi trimestral sobre l'economia espanyola el Banc d'Espanya va rebaixar ahir les seves previsions de creació d'ocupació. Ara estima un avanç del 2,8% i del 2,5% en el nombre de llocs de treball equivalents a temps complet el 2015 i el 2016. Les previsions del Govern són més optimistes, amb creixements del 3% en cada un d'aquests dos anys. A la pràctica, la diferència implica que, segons el supòsit del Banc d'Espanya, el 2015 i el 2016 es crearan una mica més d'un milió de llocs de treball (al voltant d'1.019.000 nous llocs equivalents a temps complet), però 115.000 menys del que calcula el Govern. Segons el Banc d'Espanya, la taxa d'atur se situarà a l'entorn del 20% de la població activa a finals del 2016.
CREIXEMENT MUNDIAL MÉS BAIX / Des de juny, totes les previsions macroeconòmiques estan sotmeses a un grau més gran d'incertesa i els riscos de desviació a la baixa s'han accentuat, pel deteriorament de les perspectives mundials.
«Hi ha raons per a la inquietud» sobre l'economia mundial, va dir ahir la directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, en el seu discurs previ a l'Assemblea Anual de l'FMI i el Banc Mundial, que se celebrarà la setmana que ve a Lima. «La perspectiva d'una pujada dels tipus d'interès als Estats Units i l'alentiment a la Xina alimenten la incertesa i una forta volatilitat dels mercats» que, segons Lagarde, poden desencadenar un «cercle viciós». «El creixement global probablement serà més feble aquest any que el passat, amb només una modesta acceleració esperada per al 2016», va avançar.
Pel diputat socialista Pedro Saura, l'impacte del deteriorament internacional sobre el creixement «confirma» que «quan els factors externs deixen d'impulsar» l'economia espanyola pateix perquè «no s'han fet les reformes necessàries i el creixement no arriba a la majoria».
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- El 30 de maig Jordi Vilà obre un restaurant en un hotel de luxe de la Costa Brava
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Motociclisme Un veloç Àlex Márquez s’apropia de la MotoGP a Silverstone
- Un Barça perdut sucumbeix a la maledicció i cau davant l’Arsenal a la final de la Champions (1-0)
- Infart a casa estant sol: com actuar immediatament per salvar la teva vida
- CATÀSTROFE Mazón truca a les associacions de víctimes de la dana set mesos després
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- Apunts polítics de la setmana Oposició i triperia