PROPOSTES PER REVISAR EL SISTEMA DE PRESTACIONS
Les pensions s'hauran de tornar a reformar el 2016
El Govern deixarà de pagar viudetat i orfandat a través de la Seguretat Social
L'oposició i els sindicats accepten el debat, tot i que alerten d'una privatització
L'any que ve el debat sobre el sistema de pensions s'obrirà en canal. Aprofitant que el 2016 toca revisió del Pacte de Toledo per fer balanç de les dues reformes aprovades en aquests cinc anys de crisi, el Govern farà un pas més en l'ajust d'aquestes prestacions. Sota el principi d'assegurar la sostenibilitat del sistema, l'Executiu traurà les pensions de viudetat i orfandat del finançament de la Seguretat Social per fer-se'n càrrec a compte dels impostos i de passada, aprofitarà per canviar més coses en l'àmbit de les pensions.
Aquest serà el primer pas d'una reforma diferent de les anteriors perquè no busca augmentar directament l'edat de jubilació, com la que va portar a terme el Govern del PSOE el 2011, ni acotar i frenar la quantia de la pensió, com va fer el PP el 2013 amb el factor de revalorització que posa un terra i un sostre a la pujada anual.
El Govern de Mariano Rajoy, tenint en compte el que han dit els ministres d'Hisenda i Ocupació, Cristóbal Montoro i Fátima Báñez, i el secretari d'Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, busca que les pensions contributives es paguin exclusivament amb les cotitzacions dels treballadors, però sense apujar-les, alhora que pretén excloure de la Seguretat Social les prestacions que podrien pagar-se per una altra via.
IMPOSTOS I COTITZACIONS / Però si no existeix intenció d'apujar els impostos, com deixa clar l'Executiu, ni la recaptació per cotitzacions dels nous llocs de treball és suficient per cobrir les prestacions, atesos els baixos salaris, a la qual cosa s'ha de sumar la cascada de contractes bonificats -tarifes planes—amb la rebaixa de quotes a la Seguretat Social, el dilema sobre el futur del sistema contributiu i de repartiment està servit. És necessari abordar d'on sortiran els nous ingressos.
Recentment el president del Govern central deixava caure el seu missatge. «Podem estar molt tranquils en relació amb les pensions», va manifestar. «L'objectiu és mantenir un sistema com el que tenim i millorar-lo. La clau és la creació d'ocupació», va afirmar.
Rajoy va explicar que ja es paguen amb ingressos fiscals les pensions no contributives -una de les primeres decisions que va prendre el Govern del PP per separar les fonts de finançament del siste-
ma-, una factura que puja a 13.000 milions d'euros. En la seva opinió, és una qüestió «tècnica» quines pensions es paguen amb impostos i quines amb cotitzacions.
Pedro Sánchez, líder del PSOE, és de l'opinió que les reformes de l'Executiu, especialment la laboral, són la causa que la Seguretat Social «comenci a esquerdar-se i amenaci ruïna». El seu objectiu quan governi és derogar aquestes reformes, tornar a vincular la pujada de les pensions amb l'IPC i «garantir la naturalesa pública del sistema mitjançant llocs de treball amb drets i retribucions justes», segons ha afirmat recentment.
ALTRES OBJECTIUS / Els partits de l'oposició i els sindicats majoritaris no oculten la seva preocupació davant el que consideren una estratègia de la por del Govern del PP per donar facilitats a les gestores de plans privats de pensions, cosa que assenyalen que és l'«objectiu ocult» dels Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any que ve.
El focus dels plans privats de pensions està posat en la població més jove, aquella que ha entrat en la trentena, ja té un lloc de treball estable i està saturada de missatges pessimistes -la sortida contínua de fons de l'anomenada guardiola de les pensions no ha contribuït a donar tranquil·litat-- sobre si l'Estat podrà pagar-li o no una pensió quan es jubili i de quina quantitat serà.
Notícies relacionadesAtès que existeix consens a pensar que, a mitjà termini, la despesa en pensions s'incrementarà amb la incorporació de la generació del baby boom --els treballadors que en l'actualitat ronden els 50 anys- que percebrà quanties més elevades que les actuals a l'haver tingut sous més alts, l'oposició i els sindicats no posen pegues a obrir el debat sobre la recerca de fonts alternatives de finançament, però no comparteixen, entre altres coses, quines han de ser aquestes.
Pensions a càrrec d'impostos, recerca de nous ingressos per a la Seguretat Social, rebaixa de quotes, pujada de quotes, més ocupació però de més qualitat i més ben pagada, acabar amb les tarifes planes… Moltes són les mesures que es troben ara al damunt de la taula i que els interlocutors polítics i socials del Govern han expressat en aquests mesos.
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- El 30 de maig Jordi Vilà obre un restaurant en un hotel de luxe de la Costa Brava
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Motociclisme Un veloç Àlex Márquez s’apropia de la MotoGP a Silverstone
- Un Barça perdut sucumbeix a la maledicció i cau davant l’Arsenal a la final de la Champions (1-0)
- Infart a casa estant sol: com actuar immediatament per salvar la teva vida
- CATÀSTROFE Mazón truca a les associacions de víctimes de la dana set mesos després
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- Apunts polítics de la setmana Oposició i triperia