INUSUAL ACCIÓ JUDICIAL

Pallasso sense hamburguesa

Demanda per acomiadament improcedent d'un actor que interpretava Ronald McDonald

Amb la perruca posada 8 L’actor J. G. B., divendres passat, davant un McDonald’s de Barcelona.

Amb la perruca posada 8 L’actor J. G. B., divendres passat, davant un McDonald’s de Barcelona. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

Catorze anys repartint somriure i il·lusió interpretant el paper del pallasso Ronald McDonald per Espanya i, de sobte, al carrer. Amb una mà al davant i una altra al darrere. Sense indemnització. Això sí, conserva la perruca rogenca que tant va sorprendre petits i grans en les festes en restaurants, actes esportius, residències d'avis, col·legis o centres de nens malalts de càncer. A l'actor J. G. B. li van comunicar el desembre passat que no li renovaven el contracte.

Un acomiadament verbal i poques hores després de la seva última actuació. Té interposada una demanda per acomiadament improcedent contra l'Associació de Llicenciataris del Sistema McDonald's a Espanya, que reuneix els franquiciats de la multinacional de l'hamburguesa i menjar ràpid.

J. G. B. (té prohibit identificar el seu nom amb el pallasso Ronald) va deixar fa anys la seva feina com a funcionari de Correus per dedicar-se a la seva passió: ser actor. Va treballar en teatres, a la televisió (al concurs Un, dos, tres de Chicho Ibáñez Serrador) i en creuers.

Fals autònom

Quan la situació va flaquejar va topar amb un anunci que es buscava actor amb experiència en màgia per interpretar el pallasso Ronald. Va passar les proves i l'1 d'octubre del 2000 va firmar el seu primer contracte, que cada any se li renovava. Fins que el 2014 el van acomiadar. «L'excusa que em van donar és que havien reduït el pressupost», explica. Van arribar a ser 11 pallassos. Ara només en queden tres o quatre, diu.

Notícies relacionades

Pel seu advocat, Ibán Fernández, durant 14 anys s'ha mantingut J. G. B. en situació de dependència de l'organització empresarial, però en règim d'autònom, «i per això ens trobem davant una situació de relació encoberta, al ser un fals autònom». ¿Per què? Perquè ho tenia tot pautat. No podia sortir del guió i les normes de comportament eren estrictes. Res d'improvisació. A més a més, a l'haver de viatjar d'una banda a l'altra, no podia dedicar-se a cap altra cosa i només facturava a l'associació. Fins i tot va haver de participar en convencions de pallassos Ronald McDonald als Estats Units i a Portugal. «Allà ens ensenyaven tècniques i a maquillar-nos millor», recorda.

«Recorria tot Espanya. Un dia en un lloc, l'endemà en un altre. De 110 a 120 actuacions a l'any», sosté J. G. B., que s'ha reincorporat com a funcionari i treballa (casualitats) en una oficina d'ocupació. Quan pot, fa d'actor. «A Ronald li tinc afecte. Però així no es tracta la gent. No són maneres després de 14 anys amb ells. No sóc un sac al qual se li pot donar una puntada», manifesta l'expallasso, que reclama 70.000 euros. ­McDonald's no ha contestat a aquest diari.