Escàndol polític pel possible blanqueig de capitals de Rodrigo Rato

L'exvicepresident econòmic és investigat pel Sepblac després d'haver-se acollit a l'amnistia fiscal, segons 'Vozpópuli'

Les indagacions se centren al voltant d'una societat de l'expresident de Bankia amb connexions a Gibraltar i les illes Verges

1
Es llegeix en minuts
R. M. S. / MADRID

La informació periodística publicada aquest dimarts per 'Vozpópuli' sobre una investigació oberta contra l'exvicepresident econòmic del Govern Rodrigo Rato, per un presumpte blanqueig de capitals, ha despertat una tempesta política en què tots els grups de l'oposició han considerat un "escàndol" que l'exministre de José María Aznar s'hagi pogut beneficiar de l'amnistia fiscal el 2012 per rentar el seu patrimoni.

El mateix portaveu del Grup Popular al Congrés dels Diputats, Rafael Hernando, ha evitat sortir a l'empara del també exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI). "En aquest país s'investiga a tothom, sigui qui sigui, sense distinció", ha afirmat Hernando en roda de premsa al Congrés dels Diputats. Hernando ha admès desconèixer la situació específica de Rato, però ha deixat clar que l'Agència Tributària "persegueix el frau" amb independència de qui el cometi.

PARADISOS FISCALS

Segons la informació publicada pel diari digital 'Vozpópuli', Rato forma part dels 705 contribuents que són investigats pel Servei de Prevenció contra el Blanqueig de Capitals (Sepblac), que presideix el secretari d'Estat d'Economia, Íñigo Fernández de Mesa, després d'haver-se acollit a l'amnistia fiscal del 2012 i haver apreciat l'Agència Tributària indicis de rentat de diners.

Segons la informació periodística, l'expresident de Bankia té des de finals del 2013 el 75% de Lilac Trading Limited, societat amb connexions als paradisos fiscals de Gibraltar i les illes Verges. Aquesta societat està inscrita al Registre Mercantil del Regne Unit. El 25% restant del capital figura a nom de Pedro Díez Martínez.

Notícies relacionades

La secretaria del consell d'administració de Lilac Trading és exercida per una altra firma, Gateway Management (BVI) Limited, establerta a Road Town (Tórtola), capital de les illes Verges.

AMNISTIA FISCAL

El Sepblac investiga si aquestes societats han pogut ser utilitzades per ocultar patrimoni a l'exterior, acollit a l'amnistia fiscal, però que no va ser declarat després en el model 750 de béns i drets a l'estranger. En la llei de lluita contra el frau, el Govern de Mariano Rajoy va establir la imprescriptibilitat dels béns a l'estranger no declarats en el model 750 de l'Agència Tributària.

Temes:

Rodrigo Rato