CRISI GREGA

Atenes diu que el cap de l'Eurogrup ha respost positivament les propostes de Varufakis

Dijsselbloem destaca "la necessitat de continuar les converses" amb el Govern de Grècia

2
Es llegeix en minuts

El cap del Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha respost "positivament" a la carta que li va enviar el ministre grec de Finances, Iannis Varufakis, amb detalls sobre algunes de les reformes que prepara el Govern de Grècia, entre elles la millora de la recaptació de l'IVA a través de patrulles particulars. Fonts governamentals van assenyalar que en la seva resposta Dijsselbloem posa en relleu "la necessitat de continuar les converses" tant al Grup de Treball de l'Euro com a nivell tècnic.

En la seva carta, enviada de cara a l'Eurogrup de dilluns, Varufakis enumera una sèrie de reformes encaminades a millorar la recaptació d'impostos, l'efectivitat de l'administració, la reducció de tràmits burocràtics i la gestió pressupostària. En el capítol sobre recaptació, la carta, filtrada pel diari britànic Financial Times, exposa la idea de formar patrulles de particulars, als quals se sotmetria a un breu entrenament i se'ls dotaria de material audiovisual, amb l'objeciu de detectar fraus a Hisenda en la declaració de l'IVA.

Varufakis posa com a exemple el constant frau que es comet als clubs nocturns o al sector sanitari i proposa contractar per hores i un període màxim de dos mesos improrrogable particulars de tots els àmbits de la societat, com ara mestresses de casa, estudiants o turistes, que tindrien la missió de prendre proves d'aquests delictes.

"La cultura de l'evasió d'impostos està molt arrelada en la societat hel·lena", diu Varufakis en la missiva i sosté que la "mera notícia que milers de testimonis informals estan en tots costats, portant equips de gravació de vídeo en representació de les autoritats d'impostos, té la capacitat de canviar les actituds ràpidament, disseminant un sentit de justícia".

La llista de propostes contempla disposicions per millorar la gestió pressupostària, com per exemple, mitjançant un sostre de despesa. A més, proposa un reglament de venda de llicències per als jocs d'atzar electrònics, de les quals l'Estat espera recaptar més de 500 milions d'euros (542 milions de dòlars). També inclou les mesures adoptades ja pel Govern per combatre la crisi humanitària --llum gratuïta, ajuda a la vivenda i cupons alimentaris per als més pobres-- que pugen a uns 200 milions d'euros (216 milions de dòlars).

Aquestes mesures es finançaran reduint costos en els ministeris per un total de 60 milions d'euros (65) i mitjançant la introducció d'un nou sistema d'adjudicació dels contractes públics, amb el qual es pretén estalviar 140 milions d'euros (151).

Notícies relacionades

El Govern esperava que la concreció d'algunes de les mesures compromeses fins a finals d'abril servís perquè els socis aprovessin l'avançament d'algun tram de l'ajuda financera pendent, però fonts comunitàries van descartar que pugui haver-hi un avançament mentre no hagi començat l'avaluació tècnica de les reformes en el seu conjunt.

Varufakis va recalcar des de Venècia, on va assistir a una conferència, que el Govern està determinat a fer reformes, però va assenyalar que la qüestió ara és aconseguir un acord sobre com es poden especificar i avaluar aquestes mesures. En la seva missiva, Varufakis proposa que d'ara endavant l'avaluació tècnica tingui lloc a Brussel·les i no a Atenes.