APOSTA INDUSTRIAL PER ESPANYA

Un segle de Novartis

La farmacèutica suïssa compleix 100 anys de presència industrial a Catalunya amb nous projectes

La companyia competeix per una inversió per ampliar la planta de Barberà del Vallès

Quarter general 8 Jesús Acebillo, a la seu de l’empresa.

Quarter general 8 Jesús Acebillo, a la seu de l’empresa. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Els avanços en els tractaments farmacològics han permès allargar l'esperança de vida en les últimes dècades. No obstant, arribar a 100 avui encara és un fet poc freqüent. El mateix es pot dir d'un grup industrial que tingui una presència ininterrompuda a Espanya d'un segle. La multinacional suïssa Novartis és una de les poques companyies que formen part del club selecte de les indústries que han produït a Espanya des de fa com a mínim 100 anys.

«Fa 100 anys que som a Espanya, concretament a Catalunya. Fa 100 anys no hi havia cap empresa farmacèutica instal·lada aquí. El fet que hi hagués una indústria de colorants a Catalunya va portar la indústria farmacèutica a la recerca de propietats terapèutiques d'alguns colorants químics com el mercuri crom», explica Jesús Acebillo, que és el president de Novartis España.

«Cent anys donen molt de si

-afegeix el directiu-. Hem viscut dues guerres europees i una guerra civil i hem continuat aquí. Val la pena tenir-ho en compte en moments d'inestabilitat política. Per aquest motiu el nostre grup té un model de compromís a llarg termini amb un model de negoci integrat, no purament comercial. Hem tingut l'oportunitat de comprar factories i això ha permès fabricar matèries primeres i productes acabats per exportar. Aquestes activitats suposen un compromís local que genera ocupació».

El grup tancarà el 2013 amb una plantilla global de 2.894 treballadors, cosa que suposa un increment del 34% des del 2010, gràcies a la integració de Laboratorios Alcón i a l'augment de la capacitat productiva en les cinc factories de Barberà del Vallès, les Franqueses, Palafolls i el Masnou. Aquestes plantes donen feina a unes 1.200 persones.

Malgrat la crisi, Novartis España arriba a la fita del centenari amb el manteniment d'importants plans d'inversió industrial, que han crescut el 84%, i en investigació i desenvolupament que sumen una mitjana de 100 milions d'euros anuals. I a més a més amb una previsió d'acabar aquest exercici amb els mateixos ingressos del 2012, que van pujar a 1.396 milions d'euros. «Ens agradaria mantenir el nivell d'inversions en els pròxims tres anys», afirma Acebillo, que també avança que estan competint per un nou projecte industrial per a Barberà del Vallès.

Notícies relacionades

En aquella planta està en marxa la primera fase d'una inversió de 60 milions d'euros per crear una nova fàbrica de càpsules per a inhalació que ha permès contractar 70 treballadors. La segona fase del projecte, que es materialitzarà entre el 2014 i el 2016, depèn de la competitivitat de les instal·lacions i la plantilla. «La segona fase ha de començar el 2014. Dependrà de l'evolució de l'economia, també del fet que siguem competitius. Sempre competim amb altres potencials rivals. És important que la primera fase vagi bé», destaca.

El nou procés per captar la inversió en joc mostra les complicacions creixents en un entorn de globalització. «Cada vegada competim amb més països -assenyala Acebillo-. S'ha obert la competència als països emergents, amb costos molt competitius i bona tecnologia. No és fàcil invertir en un entorn hostil per la regulació del mercat farmacèutic. Ens podrien ajudar més».