FÒRUM ECONÒMIC

El Cercle d'Economia reclama reformar la Constitució

Piqué avisa que s'han d'adaptar les institucions perquè les noves generacions s'hi vegin representades

Piqué, aquest dilluns, al Cercle d’Economia.

Piqué, aquest dilluns, al Cercle d’Economia. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / Barcelona

El Cercle d'Economia reclama als poders públics que impulsin una reforma de la Constitució per adaptar-la a la nova realitat econòmica i política. "És temps d'acceptar que el principi democràtic, que vertebra tota Constitució, exigeix la seva reforma quan els seus preceptes no responen a la convicció social dominant", sentencia una nota d'opinió d'aquest fòrum d'opinió.

El president del Cercle, Josep Piqué, que ha presentat la nota d'opinió, titulada 'Final de cicle. Temps nou', ha advertit que Espanya afronta una nova etapa que requereix aquests canvis perquè les noves generacions també s'hi sentin representades. En aquest sentit ha recordat la desafecció política i la crisi que pateixen la majoria de les institucions en un context dominat pels escàndols de corrupció, així com la falta d'un vincle amb aquestes "que requereix tota democràcia sana".

Notícies relacionades

El document, que plasma unes idees que també es debatran durant la pròxima 29a Reunió Cercle d'Economia a Sitges, del 30 de maig a l'1 de juny, proclama el final de l'etapa iniciada amb la transició democràtica. En aquest punt hi ha hagut "unanimitat total" de la junta directiva, ha dit Piqué, que ha advertit a més que el perill radica més "en la inacció" que en l'acció. Amb l'immobilisme, es poden conformar majories polítiques molt diferents de les que hi ha hagut des que es va reinstaurar la democràcia. En tot cas, ha insistit que "s'han de repensar les institucions".

Com a exemples de qüestions a debatre, Piqué ha posat el Senat, el funcionament de la justícia o la llei electoral, que amb les llistes tancades "va trencar el vincle entre representants i representats". També ha destacat la unanimitat existent sobre la deficiència del finançament de les autonomies, sense entrar en el fons del debat entre recentralització i sobirania.