CONSEQÜÈNCIES DE LA PRIVATITZACIÓ MÉS GRAN DE L'ADMINISTRACIÓ CATALANA

La Generalitat es denuncia

Economia i Territori recorren davant el TSJC la resolució d'un organisme propi que qüestiona l'adjudicació d'Aigües Ter Llobregat

El Govern demana la suspensió cautelar de la resolució

Dessalinitzadora 8Infraestructura d’ATLL al Prat.

Dessalinitzadora 8Infraestructura d’ATLL al Prat. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA
BARCELONA

Només una setmana després que l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) torpedinés l'adjudicació d'Aigües Ter Llobergat (ATLL) a Acciona, la Generalitat ha complert la seva promesa i ha presentat un recurs contenciós administratiu contra aquesta resolució d'aquest organisme que està adscrit a Presidència.

La demanda elaborada pel gabinet jurídic de l'Administració catalana i firmada per les conselleries de Territori i Sostenibilitat i Economia i Coneixement és contra la resolució de l'OARCC del 2 de gener passat. En la resolució defensen l'acord de la mesa de contractació responsable de l'adjudicació i destaquen que«compleix escrupolosament amb el plec de condicions». L'OARCC, en canvi, va estimar parcialment la reclamació d'Aigües de Barcelona (Agbar), la perdedora del concurs, segons la qual s'incomplia la part relacionada amb el pla d'obres.

El cas, a més a més de ser la privatització més gran de totes les del sector públic català i d'una empresa que proveeix l'aigua per a més de 4,5 milions de persones, presenta algunes singularitats. La primera és que la Generalitat ha de pledejar contra un organisme propi que invalida una concessió feta per la mateixa Administració.

Això deixa en l'aire el compliment dels objectius de dèficit per al 2012. El Govern va ingressar el 27 de desembre passat 298,7 milions en efectiu, en el moment de la firma del contracte, i en cobrarà 696,9 milions més en 50 anualitats (que és la durada del contracte). La Intervenció General de l'Estat va autoritzar la Generalitat a aplicar els 995,5 milions del contracte a reduir el dèficit.

Notícies relacionades

Però la decisió de l'OARCC ara ho qüestiona. Els juristes interpreten que la incertesa jurídica (un organisme de la mateixa Generalitat qüestiona el contracte i, per tant, les obligacions que en dimanen) el deixa en l'aire. El Govern té clar que els efectes comptables de l'operació eren vigents i legals a 31 de desembre. Els dubtes sorgeixen amb posterioritat a la resolució de l'OARCC.

La decisió, a més del jutge, ara està en mans de l'Estat, que ha de determinar si els mil milions del contracte es poden comptabilitzar, donades les incerteses legals. A més a més després ha de ser Brussel·les la que sancioni definitivament els comptes. Des que es va adjudicar al novembre el concurs al consorci encapçalat per Acciona i el banc brasiler BTG Pactual, Agbar ha desencadenat una guerra jurídica que ha portat l'operació fins al TSJC. El jutge ara té la paraula. La primera serà si suspèn la decisió de l'OARCC.