EFEMÈRIDE COMERCIAL

El Corte Inglés, 50 anys de vinculació amb Catalunya

L'establiment del centre de Barcelona, el primer de la comunitat autònoma, va ser inaugurat el 20 de setembre de 1962

El Corte Inglés de plaça Catalunya.

El Corte Inglés de plaça Catalunya. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / CARLES COLS (Barcelona)

El Corte Ingléscelebra aquests dies una efemèride molt especial: el mig segle de vida de la companyia a Catalunya. Avui fa 50 anys, la companyia inaugurava per tot lo alt el seuprimer centre a Catalunya, el de la plaça de Catalunya de Barcelona. Cinquanta anys després, l'empresa cuenta ja amb 12 grans centres El Corte Inglés a Catalunya, 93 agències de viatges, 32 Opencor, tres Sfera i 10 Òptica 2000, entre altres, donant empleo a més de 8.700 persones en la comunitat.

Dijous, 20 de setembre de 1962. A les 18.30 hores començava l'acte d'inauguració d'El Corte Inglés deplaça de Catalunya, que obriria al públic per primera vegada al día siguiente, el divendres. Davant autoritats comJosé Ribas Seva, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, l'arquebisbe de Barcelona,Gregorio Modrego Casaus, o el secretari general del Govern Civil, el senyor Heredia, obria "un dels més grans i moderns establiments comercials d'Europa", com lo definia la premsa de l'època. "Naixem ara a Barcelona i per això som barcelonins amb totes les conseqüències. En qualsevol moment, Barcelona comptarà sempre amb vosaltres", va assegurar aquell dia el director general del grup,Ramón Areces.

El Corte Inglés de plaça de Catalunya es va edificar sobre lo que fins llavors havia estat elSaló Rigat, restaurant i sala de festes que va animar la Barcelona de la postguerra entre 1941 i 1960. L'arribada de la firma madrilenya fue considerada una revolució en la ciutat, ja que introduïa novetats com la climatització, els seus 900 esglaons d'escales mecàniques i tres ascensors per accedir a 10 plantes, 90 departaments de venda i 425 empleados en un solo centre, comparant-se amb les galeries "Lafayette de París", el "Harrod¿s de Londres" i "el variopinto, complet i arrollador Macy¿s de Nova York".

També va significar l'arribada a Barcelona de les estrelles de l'època, comSofia LorenoUri Geller, i una ajuda, segons els experts, per a la normalització de les tradicions catalanes gràcies a la retolació i megafonia en català, l'escola de sardanes o les 'diadas' castelleres. Todo ello, sense oblidar que va revolucionar el comerç de la ciutat i una plaça de Catalunya que, fins llavors, poc tenia de l'eix comercial actual.

Notícies relacionades

>> Més informació a e-Periódico Més informació a e-Periódicodels  50 anys de vida d'El Corte Inglés a Catalunya.

>> Més informació a e-Periódico Més informació a e-Periódicode l'efecte transformador d'El Corte Inglés sobre la plaça Catalunya.