EXEMPLE A CATALUNYA

Igualtat, aposta segura

Gaes normalitza la gestió empresarial amb polítiques contra la discriminació i favorables a la conciliació dels empleats

La diversitat s'obre camí en la direcció mundial

El debat 8 Bieto, Gassó i Clará, en la jornada de Gaes.

El debat 8 Bieto, Gassó i Clará, en la jornada de Gaes. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
EVA PERUGA
BARCELONA

Dites en veu alta sorprenen les dues preguntes que Conchita Gassó, directiva i membre de la família propietària de la firma Gaes, va plantejar en el debatIgualtat: Una aposta segura per a empreses pioneres. En un món de noves tecnologies i països emergents, Gassó va provocar:«¿Creuen que hi ha diferència entre homes i dones a l'hora de treballar?, ¿Si vostè fos empresari, contractaria un home abans que una dona?»

Gaes, amb una plantilla de 1.600 persones, intenta ser una empresa d'aquest nou món i respondre amb unnoa aquestes preguntes. Però les polítiques d'igualtat d'oportunitats i el foment de la conciliació familiar -amb teletreball i flexibilitat horària- d'aquesta firma líder en el sector dels audiòfons no són moneda corrent. Un error. La regidora de Dona i Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona, Francina Vila, es va acollir a la necessitat de la igualtat d'oportunitats en l'àmbit laboral.«Afavoreixen el creixement de les mateixes empreses i, en conseqüència, milloren la situació econòmica del país», va dir. Vila va apuntar que«promoure la conciliació és la millor política d'igualtat».

Hi ha més raons que identifiquen la igualtat com un valor decisiu per a les empreses. Inma Puig, psicòloga clínica i professora d'Esade, la vincula directament al rendiment. Per a Puig, «tot el que sigui evitar greuges comparatius és positiu».Pot ser que el motiu de més pes sigui que les empreses no poden girar en un sentit diferent del del mateix món. Així ho va destacar la directora general d'Esade, Eugenia Bieto, per a qui«el futur és la diversitat». Els resultats, segons va precisar, reflecteixen el vincle entre innovació i equips diversos. En aquesta diversitat encaixen les dones. Com a estudiosa del tema, Bieto va incidir en el fet que els nous lideratges van de la mà dels grups i, per tant, les persones que treballen així estan en sintonia amb l'activitat directiva actual. Els experts diuen que aquest perfil s'identifica amb el d'una dona.

Notícies relacionades

La selecció

En aquest sentit, l'empresària Rosa Clará va resumir la seva gestió:«Organitzar i planificar, més que manar». A Gaes, s'aposta per col·legiar l'elecció dels directius en lloc de deixar aquesta tasca en mans d'una sola persona, segons Manel Giménez, director de l'àrea de persones i d'organització de la firma. Es tracta d'un comitè de selecció. ¿Paritari?«No», contesta.«Hi ha més dones que homes». Aquesta empresa familiar catalana és, una vegada més, pionera.