SECRETARI D¿ESTAT DE TURISME

Joan Mesquida: «Dir que el turisme ens farà sortir de la crisi és grandiloqüent»

1
Es llegeix en minuts
S. G.
BARCELONA

Mesquida va analitzar el turisme durant la seva visita a Barcelona la setmana passada, al Fòrum Espanya-Xina.

-¿Es mantenen les bones previsions turístiques per a l'estiu?

-Les previsions són molt positives. Al mercat britànic les reserves creixen al voltant d'un 11%; a Alemanya, podrien estar per sobre del 20% i en països nòrdics els percentatges estan rondant el 15%. Per no parlar de Rússia, que té una evolució espectacular.

-Part d'aquests turistes són prestatsde les crisis del nord d'Àfrica.

-Jo no atribuiria la situació a les revoltes d'Àfrica. Les causes s'han de buscar en la millora de les economies dels països que emeten turisme cap a Espanya: el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia. En segon lloc, atribuiria el mèrit al que les Administracions i el sector privat estan fent.

-¿Però què passarà quan s'acabi l'efecte de les revoltes àrabs?

-Espanya té un grau de fidelitat altíssim, el 84% de tots els turistes internacionals havien estat a Espanya en alguna altra ocasió. ¿Quant turisme podem tenir prestat? Alguns el situen en 500.000 o 700.000. Doncs aquest any rebrem entre dos i tres milions més.

-Es parla molt de l'augment de turistes estrangers, però els espanyols no viatgen tant.

-S'ha invertit una tendència. L'any passat, el turisme nacional va baixar un 4,5%, des d'inici d'any, hi ha un augment del 3,4%. Encara que potser la situació econòmica està determinant pressupostos més ajustats i un escurçament de dies de vacances.

Notícies relacionades

-¿El turisme serà el sector que farà sortir el país de la crisi?

-És una frase grandiloqüent i a mi no m'agrada usar frases grandiloqüents. La realitat és que el turisme va ser un dels últims sectors a patir els efectes de la crisi i serà un dels primers a sortir-ne. Aquest any estem en la fase de consolidació de la recuperació, estarem molt a prop de recuperar les xifres prèvies a la crisi. D'aquí a dir que el turisme serà el que tregui Espanya de la crisi... jo crec que es necessiten altres sectors econòmics amb turisme per aconseguir aquesta situació.