AVALUACIÓ PESSIMISTA DE LA SITUACIÓ

Standard & Poor's rebaixa el ràting a llarg termini a Catalunya pels seus elevats dèficits i deute

L'agència d'avaluació alerta del "risc que la Generalitat no pugui rebre més transferències del Govern central"

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / Barcelona

Standard & Poor'sha rebaixatla qualificació de solvència deldeute català. L'agència de qualificació ha situat la nota de solvència per al llarg termini en A+ davant l'A anterior i per al curt termini l'ha mantingut en A-1, però amb perspectiva negativa com a conseqüència de l'elevatdèficit dels comptes de la Generalitat i "l'acumulació de deute".

Aquesta decisió es pren pocs dies després que l'Executiu català hagi tancat una col·locació de bons per a particulars a un i dos anys per un import total de 3.300 milions d'euros. Standard & Poor's recorda que el Govern català ja ha admès que tancarà aquest any amb un dèficit de més del 2% del producte interior brut (PIB), en lloc de l'1,3% amb què hauria d'acabar l'exercici. També avisa que "els indicadors de liquiditat s'han deteriorat", però la Generalitat seguirà accedint a finançament de tercers.

Sense transferències del Govern central

A la vegada destaca "els riscos que Catalunya no pugui rebre més transferències del Govern central". De fet, els comptes catalans es veuen molt afectats pel fet que l'Executiu central s'ha negat a anticipar tots o part dels 1.450 milions que corresponen a la comunitat en concepte del fons de competitivitat del model de finançament autonòmic, segons ha denunciat la Generalitat. "El pes del deute de Catalunya i el pressupost s'han deteriorat més enllà dels nivells que són coherents amb una 'A +' de qualificació", afirma l'agència. Pronostica, a la vegada, un debilitament més gran d'aquests paràmetres en el futur. "El pes del deute de Catalunya i el pressupost s'han deteriorat més enllà dels nivells que són coherents amb una A+ de qualificació", afirma Standard & Poors.

Pronòstics

"creiem que el Govern central pot proporcionar fons addicionals a finals del 2011, per ajudar a assolir l'objectiu de Catalunya", matisa la firma d'avaluació de riscos. A més,els indicadors de liquiditat de Catalunya s'han deteriorat dràsticament, "ja que la regió ha aprofitat de forma massiva els mercats al detall, amb problemes de curt termini i a taxes d'interès molt altes", en referència al recent recurs a emissions de bons minoristes.

Finançament extern

Notícies relacionades

No obstant, encara preveuen un accés de Catalunya al finançament extern d'alt volum, basat en l'historial de la regió entre el 2009 i maig del 2011. "La perspectiva negativa reflecteix el risc que Catalunya no pugui rebre les transferències addicionals que ha sol·licitat del Govern central", sense la quals "és probable que incorri en dèficits més grans". La perspectiva negativa reflecteix també la possibilitat que Catalunya pugui trobar dificultats inesperades en la recaptació de fons externs en els pròxims mesos.

Standard & Poors adverteix que estudia noves rebaixes i, en aquest sentit, avisa a la seva nota: "Podríem rebaixar la qualificació de Catalunya si preveiem que el dèficit després de despesa de capital serà substancialment superior al 8%-10% dels ingressos totals el 2011 o, més en general, es desviarà del nostre escenari base durant el període 2011-2013". Standard & Poors adverteix que farà un seguiment mensual de la situació d'accés de Generalitat al finançament extern dels mercats, especialment abans de les grans amortitzacions previstes el novembre del 2011, quan vencen 3.000 milions en bons.