Resultats trimestrals

El BBVA guanya un 19% més i preveu dos anys més de benefici rècord

El segon banc espanyol va guanyar 2.200 milions d’euros entre el gener i el març i va pagar 285 milions de l’impost a la banca

El BBVA guanya un 19% més i preveu dos anys més  de benefici rècord

Pablo Allendesalazar

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El cada vegada més pròxim inici del cicle de baixades dels tipus d’interès de referència no passa factura al present ni al futur més immediat del BBVA. El segon banc espanyol va guanyar 2.200 milions d’euros entre gener i març, un 19,1% més que en el mateix període de l’any passat malgrat pagar 285 milions de l’impost a la banca, un 36% més.

A més, el seu conseller delegat, Onur Genç, va concretar ahir que preveu que el benefici del conjunt del 2024 superi en "un doble dígit" els 8.019 milions del 2023, la xifra més elevada des de la seva fundació el 1857. És a dir, serà almenys un 10% superior, amb la qual cosa arribarà als 8.820. I el del 2025 serà "encara millor". Malgrat això, les accions del banc van arribar a caure més del 2% en borsa, si bé va tancar amb una baixada del -0,77%.

Malgrat que l’impost no ha impedit un nou augment del benefici, l’executiu turc va tornar a criticar el gravamen: "Espanya necessita creixement i per créixer necessita inversió, especialment privada. Posar aquest tipus d’impostos limita la capacitat dels bancs per canalitzar més inversió a l’economia i per tant no és bo per a Espanya". En aquest punt i a preguntes de la premsa, després de cinc dies de dubtes sobre la continuïtat del president del Govern, va fer una crida a l’estabilitat. "Al creixement no li agrada la incertesa en general, així que és important que les incerteses es resolguin tan aviat com sigui possible i que hi hagi menys incertesa en el panorama econòmic".

Els analistes donen per descomptat que el 2024 serà un bon any per als bancs, però tenen més dubtes sobre els seus resultats del 2025, ja que els bancs centrals han anticipat que, tret de sorpresa negativa de la inflació, començaran a abaixar els tipus de referència a partir de l’estiu, cosa que perjudica el rendiment que la banca obté pel crèdit. En resposta, les entitats que estan presentant aquests dies els seus comptes del primer trimestre estan mirant de convèncer-los que continuaran millorant l’any que ve malgrat la relaxació de la política monetària. No és habitual que avancin guies sobre el pròxim exercici amb tanta antelació, però no han dubtat a fer-ho.

Rendibilitat de clients

Notícies relacionades

La millora del resultat del banc fins al març va ser fruit principalment de la pujada dels ingressos bàsics (15,4%) gràcies a l’augment del crèdit (7%) i a la desigual translació de l’elevat nivell dels tipus. A Espanya, el cost mitjà dels crèdits dels seus clients ha pujat en un any del 3,11% al 4,35%, mentre que el tipus pagat pels dipòsits ha passat del 0,37% al 0,91%, amb la qual cosa el diferencial a favor de l’entitat ha augmentat del 2,75% al 3,44%.

El banc estima que aquest marge ha tocat sostre i començarà a baixar, però menys del que preveia a principis d’any perquè el mercat anticipa ara una caiguda més suau dels tipus de referència. Sumat al deute públic que l’entitat ha comprat per blindar-se davant la baixada de tipus, això explica que hagi pujat la seva previsió de creixement dels ingressos bàsics a Espanya a l’any des d’entorn del 5% al doble dígit, malgrat que encara preveu que el crèdit estigui pla durant l’exercici.