SCA Hygiene, Productes tissú
Líder en vendes Paper de vàter sostenible
La filial de la multinacional sueca establerta a Catalunya ha revolucionat el mercat amb els rotllos i els tovallons compactes fins a convertir-se en el principal fabricant del sector

Albert Segura (esquerra) i Joan Peris, directors de vendes de SCA. /
Tres de cada 10 rotllos de paper higiènic que es venen a tot Espanya es fabriquen a la planta que l’empresa sueca SCA té al municipi de Puigpelat (Alt Camp). El sistema de producció, a més a més, ha estat àmpliament premiat pels principals organismes internacionals com un dels més respectuosos amb el medi ambient.
Compactar el paper higiènic per oferir el doble de producte i ocupar gairebé el mateix espai, quan la tendència del mercat era la contrària, va ser un dels atreviments que ha portat la filial catalana de l’empresa sueca SCA a posar-se al capdavant del mercat espanyol. Tres de cada 10 rotllos de paper de vàter que es venen a Espanya surten de la fàbrica que té la multinacional al municipi de Puigpelat (Alt Camp).
Quan el 2004 SCA va començar l’activitat a Puigpelat, la tendència del mercat del paper tissú (higiènic, tovallons, mocadors) era la de mantenir el volum, però reduir-ne el contingut. Amb la intenció de no apujar o fins i tot abaixar el preu, els rotllos tenien cada vegada més ampli el rotllo central de cartró, però els metres de paper minvaven. «Es venia més per la presència que no pas pel contingut», assegura Albert Segura, que juntament amb Joan Peris és un dels directors de vendes de l’empresa.
El preu del volum
A Puigpelat es van proposar canviar el rumb del mercat. «Fins aquí hem arribat, ens vam dir. A partir d’ara ens dedicarem a ser eficients, a produir rotllos que serveixin per allò que serveixen», argumenta Segura. «Els fabricants no pensaven llavors –expliquen– que el transport suposa un dels costos més importants en el procés de producció».
Per portar a terme el projecte van comptar amb l’ajuda del grup Mercadona, que actualment distribueix als seus supermercats fins al 70% de la producció total de Puigpelat. «Sense el seu compromís no podríem haver pogut tirar endavant amb el projecte», apunta Peris.
Però no van inventar res, perquè els productes compactes ja existien. La diferència és que van aconseguir convertir en normal el que era exclusiu. «La idea era vendre el doble de paper utilitzant gairebé el mateix espai», amb tot el que suposa de rendibilització del transport i de l’espai que ocupen els seus productes en magatzems i botigues. Per això «va caldre una tasca molt important per convèncer el consumidor», insisteixen.
En poc més de sis anys, la inversió acumulada a Puigpelat ha estat de més de 200 milions d’euros. El 2008 hi van destinar 11 milions i per al 2010 han previst 10 milions més per a noves instal·lacions i línies de producció. Allà es fabriquen ara mateix 12.500 tones cada mes de rotllos de paper higiènic i de cuina. «És la fàbrica més moderna del grup a tot Europa», sentencia Peris.
A més a més de la de Puigpelat, SCA també té fàbriques a la Riba (Alt Camp), a Sant Joan de Mediona (Alt Penedès) –on produeix tovallons i mocadors– i a Telde (Gran Canària). En total dóna feina a 862 treballadors. L’any passat va facturar per valor de 439 milions d’euros i va registrar un benefici net consolidat de 4,3 milions d’euros.
Notícies relacionadesNúmeros al marge, el dens fum blanc que surt de les xemeneies de Puigpelat és un exemple que delata també els mètodes de producció respecte al medi ambient: és vapor d’aigua. L’empresa va obtenir el 2007 el títol de segona companyia més ecològica del món i el 2009, per cinquè any seguit, va ser una de les més sostenibles.
«Per cada arbre que tala SCA, en planta tres als boscos que té a Suècia», afirma Peris. La companyia disposa de 2,5 milions d’hectàrees de boscos propis, unes dimensions similars a les que té el territori de la comunitat d’Andalusia. Això representa la principal extensió mundial de boscos de caràcter privat.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Habitatge turístic Multes de fins a mig milió d’euros per als propietaris d’habitatges que no realitzin aquest tràmit
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Una genial Vicky López gaudeix a la ‘platja de Berna’
- El 50% de les assegurances a Espanya es contracten a través de mediadors
- Espanya ultima l’esborrany de l’estratègia espacial per créixer a la UE
- Un accident de trànsit acaba amb la vida de Diogo Jota
- El Tour es prepara per al duel entre Pogacar i Vingegaard