SITUACIÓ LÍMIT D'UNA AEROLÍNIA DE BANDERA

Alitalia es planteja suspendre alguns vols a partir de demà

L'empresa té 45 milions a la caixa i una despesa diària que puja a 3 milions

Empleats d’Alitalia protesten, ahir a l’aeroport de Fiumicino, a Roma.

Empleats d’Alitalia protesten, ahir a l’aeroport de Fiumicino, a Roma. / AP / ANDREW MEDICHINI

2
Es llegeix en minuts

Amb 45 milions d'euros a la caixa i una despesa de tres milions diaris per al seu funcionament, Alitalia no podrà garantir alguns vols a partir de demà dilluns. Aquesta va ser la puntualització feta ahir pel comissari liquidador, Augusto Fantozzi, després que es difongués a la premsa la notícia que la companyia de bandera hauria de deixar de volar. El diari econòmicIl Sole 24 Oreva anunciar que l'aerolínia deixaria de volar totalment a partir de dilluns. El comissari extraordinari de la companyia de bandera italiana Alitalia, Augusto Fantozzi, i els sindicats van protestar per aquesta informació.

PROVISIÓ DE CARBURANT Sí

que va admetre Fantozzi, en canvi, que "hi ha el risc que s'hagin d'anul.lar vols a causa de les dificultats de provisió de carburant", davant la situació econòmica de l'aerolínia. Un altre dels riscos que corre la companyia és la possible pèrdua de la llicència per operar si no s'arriba a un acord amb els sindicats, segons va informar Reuters.

El president del sindicat dels assistents de vol AVIA, Antonio Divietri, va criticar que es publiquin notícies sense comprovar, que condicionen les negociacions, creen el pànic entre els treballadors i posen en joc el futur de la companyia.

En tot cas, la companyia, que es troba en situació d'insolvència des del mes d'agost passat, està en una posició extrema. L'operació de venda d'Alitalia s'ha enrevessat de tal manera que ahir el president del Govern, Silvio Berlusconi, va decidir cancel.lar el seu cap de setmana i prendre personalment les regnes de la situació. Berlusconi va afirmar que, "d'una altra manera, aquí es

desencadena el caos".

LA MEITAT DELS PILOTS

Divendres passat, un consorci (CAI) format per 16 empresaris del país, a qui el Govern havia ofert la possibilitat de quedar-se els actius beneficiosos de la societat, es va retirar de les negociacions per l'oposició dels sindicats. Aquests rebutgen l'acomiadament de 500 dels 1.000 pilots de la companyia, rebaixes de tots els sous de fins al 40% i la falta de precisió en les reubicacions del personal sobrant, que serien més dels 5.000 treballadors anunciats sobre un total de 21.000.

Notícies relacionades

El personal i empreses filials que no interessen a CAI s'haurien de traspassar a empreses públiques amb càrrec dels contribuents, a qui aquest rescat costarà 120 euros per càpita. Per això s'ha arribat a proposar crear una nova aerolínia pública. Una altra de les idees que s'ha proposat consistiria a refundar l'aerolínia a partir de les liquidacions cobrades pels empleats, amb el suport d'alguns bancs.

"Correm el risc d'una tragèdia. Que el Govern pressioni sobre CAI", va demanar Guglielmo Epifani, líder de CGIL, principal sindicat del país. "Jo no cedeixo", va replicar Roberto Colaninno, president de CAI. Així seguien les posicions.