MOVIMENTS DE CONSOLIDACIÓ DELS GRANS GRUPS PETROQUÍMICS

UNA ATZAROSA I LLARGA HISTÒRIA

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

GAIREBÉ CENTENÀRIA

La Seda de Barcelona és una indústria molt arrelada. Fundada el 23 de març de 1925, la societat es va especialitzar en la fabricació de raió i terlenka a les plantes de producció del Prat i Alcalá de Henares. Els anys 60, durant el franquisme, va portar a terme un important creixement de la mà de la multinacional holandesa Akzo, que la va especialitzar de les fibres tèxtils a les artificials i sintètiques. Va arribar a donar feina a 2.500 persones.

L'ADÉU HOLANDÈS

El 1991, Akzo, l'accionista majoritari, va decidir, expeditivament, abandonar l'empresa a la seva sort. En una complexa operació que va derivar en desgovern, els holandesos van cedir la seva participació a l'advocat Jacint Soler Padró. La CNMV va suspendre cautelarment la cotització de l'empresa.

SUPORT DEL GOVERN

Fins al 1996, i gràcies a la intervenció indirecta del poder públic en el sosteniment de la companyia, La Seda de Barcelona no va tornar a cotitzar a les borses. Durant la presidència de Rafael Español, empresari pròxim a l'anterior govern nacionalista de CiU --que el va impulsar al consell d'administració de l'elèctrica Endesa--, La Seda de Barcelona ha registrat una fase d'expansió continuada i de sanejament dels seus balanços, si bé no ha pogut estabilitzar el nucli dur del seu accionariat.

Notícies relacionades

SOCIS INTERNACIONALS

Després del reflotament, els socis locals de Grupo La Seda (la família Lara a través d'Inversiones Hemisferio, la mútua Fiatc i Caixa Catalunya) han anat cedint pas en el capital a socis industrials i financers, sobretot d'origen portuguès (Selenis i Caixa Geral).