ELS REPTES DE LA HISTÒRICA CITA MUSICAL

El Doctor Music Festival, d'Escalarre a Montmeló

La mostra confirma el trasllat al Circuit de Barcelona-Catalunya mantenint la programació després de qualificar d'"exagerat" el risc d'inundació al·legat per l'Agència Catalana de l'Aigua

zentauroepp47604249 el director del doctor music festival  neo sala  i el seu co190402194453

zentauroepp47604249 el director del doctor music festival neo sala i el seu co190402194453 / Pau Cortina

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

El perill d’inundació a la Vall d’Àneu, per molt que, segons Neosala respongui a “una interpretació molt exagerada i poc constructiva” per part de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua), s’ha carregat els plans del Doctor Music Festival de ressuscitar al seu recinte original, el que va acollir les edicions dels anys 90. Però tot i que la direcció de la mostra no oculta el seu malestar, toca mirar cap endavant: El festival desplaça tota l’operació i la seva programació al Circuit de Barcelona-Catalunya (Montmeló), on se celebrarà del 12 al 14 de juliol.

El festival ‘de la vaca’, que ara anirà potser sobre rodes i motoritzada, perd una jornada, la de l’11 de juliol, concebuda al principi com a “benvinguda” als campistes al recinte d’Escalarre i que ara “té menys sentit”, va apuntar Sala aquest dimarts en una freqüentada roda de premsa, perquè no es preveu tanta ocupació a la zona reservada a aquest efecte a Montmeló. Aquell dia, un dels caps de cartell havia de ser The Prodigy, grup ara estacionat després del suïcidi, el mes passat, d’un dels seus membres, Keith Flint.

Trasllat amb pocs canvis

El Doctor Music Festival, encapçalat per artistes com The Strokes, The Smashing Pumpkins, King Crimson o Rosalía, ho té tot a punt per encaixar sense gairebé canvis el complex muntatge de producció en un espai “gairebé igual de gran” que el d’Escalarre, i que equival a “60 camps de futbol”. Però a més d’establir-se sobre la nova ubicació, Neosala no va evitar reiterar la seva contrarietat per l’informe de l’ACA, que va poder conèixer dijous passat i que era “molt desfavorable” malgrat que, va remarcar, “el risc d’inundació és de gairebé zero” i, a tot estirar, “hi hauria entollament”.

El director de la promotora Doctor Music va carregar contra “la sensibilitat dels funcionaris davant de qualsevol crítica d’organitzacions que es diguin ecologistes”, i va deixar anar que “hi ha ecologies i ‘ecologetes’” preguntant-se “a quina categoria pertany el senyor Vázquez”. Al·lusió a Joan Vázquez, secretari general de l’IPCENA (Institució de Ponent per a la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural), favorable a la no autorització del festival. Neo Sala va completar el comentari amb una reflexió sobre “la gent que viu a grans ciutats i que quan puja a una vall ho vol veure intocable: el senyor amb la boina llaurant i sense ni tan sols un tractor que el molesti”.

La força de la destí

Però el que per a d’altres podria ser motiu d’atac de nervis és assumit amb relativitat per Sala, que va apuntar que “les coses no passen perquè sí” i va assegurar que veia la disponibilitat de Montmeló com poc menys que un senyal esotèric. “Que tinguessin lliures aquests dies del juliol en un estiu que tenen ple ens fa pensar que estàvem predestinats a acabar a Montmeló”, va apuntar, conscient que el concepte del festival (la seva aura màgica associada a les energies de la Vall d’Àneu) s’ha de reformular. “Però el menjar de qualitat, les bones condicions dels assistents i els valors del festival no varien”.

Notícies relacionades

I com que el festival “no oblida els seus orígens”, té un gest amb el Pallars Sobirà i ofereix accés gratuït a tots els empadronats a la comarca (que té uns 7.000 habitants). Per al públic en general es posen a la venda entrades per a un sol dia a 62 euros, mentre que l’abonament de dues jornades es rebaixa i passa de 140 a 120 euros i el de tres es manté en els 170.

El nou recinte, que acollirà quatre escenaris (el més gran tindrà 162 metres de longitud), és apte per acollir les 50.000 persones que es contemplaven a Escalarre, si bé Neosala no va donar xifres sobre la venda de localitats registrada fins ara ni va donar pistes sobre el futur del festival. “Tota l’energia va perquè aquesta edició sigui una experiència espectacular”.

Noves incorporacions al cartell del festival

Després del reajustament per la caiguda de The Prodigy, el Doctor Music Festival confirma el seu programa afegint 19 artistes a la llista d’actuacions confirmades, que d'aquesta forma puja fins a les 65. Entre aquestes destaca la del que va ser guitarrista de The Smiths, Johnny Marr, així com les actuacions del saxofonista de jazz Kamasi Washington, el clàssic pop Texas i la cantautora suïssa Sophie Hunger.