ruta A LA CIUTAT

Temporada de calçots

A la brasa. Amb el fred arriba un dels rituals gastronòmics més esperats pels amants de la cuina típica catalana: pelar els calçots, una ceba tendra que té l'origen en l'hort d'un pagès de Valls del segle XIX. Ara, per disfrutar d'aquest plat, amb la imprescindible salsa romesco o salvitxada, no cal anar-se'n tan lluny. FOTOS: E. PONS / J. PUIG

4
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

CIUTAT VELLA

FLOR DE MAIG

A l'estil exòtic

Els calçots es poden cuinar a la brasa, amb carbó o llenya; però també admeten altres elaboracions. A Flor de Maig (Pintor Fortuny, 29), un restaurant del Raval, els preparen d'una manera una mica exòtica. «Els meus calçots són diferents. És una tempura de calçots amb farina de cigrons i salsa romesco. La calçotada de Flor de Maig inclou també un entrecot de vedella i graellada de carn, vi i postres», explica el propietari, Jack Fazal, un pakistanès establert a Barcelona des del 1992. «Aprofitem que tenim el mercat de la Boqueria molt a prop per treballar només amb productes frescos i de temporada», afegeix Fazal.

EIXAMPLE

BALMES / ROSSELLÓ

Broquetes infinites

La carta del restaurant Balmes/Rosselló (Balmes, 129), especialitzat en broquetes infinites i sabres amb carn i verdura amb tot el sabor de la brasa, també inclou els calçots a partir del novembre. «El menú de calçotada ofereix carxofes, torrades amb tomàquet i una graellada amb botifarra negra, botifarra blanca, xai i patates al caliu», enumera el cambrer, Ángel Menéndez.

GRÀCIA

EL DISBARAT

Taverna catalana

El Disbarat (Montseny,14) és una taverna típica catalana, antic celler, situada al cor de la Vila de Gràcia. «El local d'El Disbarat és molt confortable, càlid. Manté tot el seu encant original, amb barrils de vi i altres objectes rústics», explica el seu responsable, Guillem Batle, que destaca la qualitat dels seus calçots. «Des de fa cinc anys només portem uns calçots de Vilafranca de producció ecològica», explica Batle.  A El Disbarat és possible acompanyar aquests tendres vegetals amb una alternativa a la clàssica graellada de carn: bacallà a la llauna o verdures a la planxa.

HORTA-GUINARDÓ

EL JARDÍ DE L'ÀPAT

Torre del segle XIX

El restaurant de cuina típica catalana El Jardí de l'Àpat (Albert Llanas, 2) ocupa una antiga torre de finals del segle XIX molt a prop de la plaça de Sanllehy. «És una taverna i braseria amb molta història. La meva dona i jo la vam agafar per traspàs fa 20 anys», explica Carles Gutiérrez, que destaca l'èxit dels seus calçots. «Portem els millors calçots des de Valls i la meva dona prepara una salsa amb ametlla i avellanes exquisida», explica el copropietari, que considera primordial oferir també un servei a l'altura. «Si algú es queda amb gana i vol més calçots -afegeix el copropietari-, n'hi servim més».

LES CORTS

CAN VADOR DIAGONAL

Amb gust de brasa

Situat al centre comercial L'Illa Diagonal, Can Vador (Deu i Mata, 69) destaca per la seva combinació de modernitat i tradició, amb una cuina de mercat amb predomini del gust de brasa. Així, el seu menú de calçotada no perdona els clàssics entrants a base de pa torrat al forn de llenya, la graellada acompanyada de patates fregides o mongetes seques i postres com la crema catalana.

NOU BARRIS

LA CUEVA DEL TÍO JESÚS

Ambient cavernícola

«A partir del gener, un cop passats els dinars i sopars d'empresa, ens aboquem a les calçotades, un producte de temporada que també ens encanta»,

 explica Jesús Samper, segona generació al capdavant de La Cueva del Tío Jesús (Escòcia, 5) que va obrir el 1972 amb aquest nom que recorda el seu avi, molt popular a Nou Barris. El local, amb una decoració que simula una gruta, proposa una experiència diferent: menjar calçots entre estalactites.

SANT ANDREU

LA TORRADA DE CRISTÒFOL

Rústic a la ciutat

Fundat fa uns 35 anys, el restaurant La Torrada de Cristòfol  (plaça de Marià Brossa, 14) és conegut pels seus suculents plats de cuina mediterrània. «Estem en una plaça tranquil·la, en un entorn tradicional i l'interior és rústic. Ideal per organitzar calçotades amb amics o família sense necessitat de sortir de la ciutat», explica l'encarregat, Sami Hanafi.

SANT MARTÍ

QUINA BARRA!

Menú complet

Quina Barra! (Ciutat de Granada, 130) és un restaurant de cuina tradicional enmig del barri més tecnològic de la ciutat, el 22@. El menú de calçotada de Quina Barra! -amb calçots il·limitats si tots els comensals demanen el menú més complet- està disponible de dilluns a diumenge per a grups amb reserva prèvia.

SANTS-MONTJUÏC

CAN MANEL

50 anys d'història

Can Manel (Galileu, 85) és un espai de trobada històric del barri de Sants amb més de 50 anys de vida. Ana Roig i Joel Balagué en van agafar les regnes el 2011. «Aquí tot es cuina a la brasa, situada a l'entrada, a la vista de tothom. És un espectacle», explica Balagué. Can Manel està especialitzat en cargols i calçots quan arriba la temporada. «Els millors calçots arriben ara. Els fem al foc, sense invents estranys d'urbanites», afegeix el copropietari.

SARRIÀ-SANT GERVASI

CAN MARTÍ

Notícies relacionades

Antic berenador

L'actual restaurant Can Martí (Font del Mont, 4) té els seus orígens en un berenador obert ja fa més de mig segle. «El va fundar el meu avi Martí, i el meu pare, que també es diu Martí, el va convertir en restaurant dedicat a la cuina catalana i de mercat el 1987», explica la tercera generació, Jordi Sadurní. «Els millors calçots surten al desembre, perquè volen fred. Amb la calor s'espiguen -continua Sadurní-s'assequen i fan flor».