ruta PER TOTA LA CIUTAT
Murs singulars
Parets reinventades. L'aplicació BCN Paisatge (www.bcn.cat/paisatge), accessible des de qualsevol dispositiu amb connexió a internet, compara l'abans i el després de les actuacions a les parets mitgeres més originals de la ciutat.

Cromatismes Murs singulars Bancs i jardinera Acrònim atrevit Poema visual Jardí vertical Essència de poble Restes duna masia Personalitats Dibuix preexistent Color bordeus_MEDIA_1
SANT ANDREU POBLE Essència de poble
La pintura de la mitgera davant la petita plaça de la Pomera va ser un encàrrec de l'Associació de Veïns de Sant Andreu a l'artista local Antoni Gabarre el 1987. El mur, descobert als anys 60 a l'enderrocar diversos edificis del carrer de Rubén Darío per fer les obres de la línia vermella del metro, llueix un paisatge amb cases inspirat en l'essència«de poble»que tan bé conserva avui dia el casc antic del barri de Sant Andreu.
LES CORTS PLANTES Jardí vertical
Un jardí vertical cobreix totalment de verd la mitgera situada a la cantonada del carrer de Berlín amb Marquès de Sentmenat. Aquesta intervenció és una de les més impactants al crear«un nou ecosistema amb beneficis socials i ambientals per a la ciutat», segons la guia de mitjanes transformades de l'Ajuntament de Barcelona. Els diferents nivells són possibles gràcies a una estructura metàl·lica que actua com a esquelet.
SANT MARTÍ FINESTRES Color bordeus
Davant el parc del Clot, l'antiga mitgera cega i grisa d'un edifici del carrer de Flandes mostra avui un color bordeus molt viu amb finestres i fins i tot la prolongació d'un parell de balcons. Aquesta intervenció és el resultat d'un concurs d'idees entre els estudiants d'arquitectura de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona convocat durant el curs 2005-2006 per l'Institut Municipal del Paisatge Urbà.
CIUTAT VELLA GATS Dibuix preexistent
La intervenció a la mitgera del número 5 del carrer Xuclà, al Raval, ha respectat les il·lustracions de sis gats negres preexistents a través d'un mural cromàtic que només es pot contemplar en la seva totalitat des del carrer del Pintor Fortuny. Aquesta reforma aporta, segons la guia de mitjanes, un«nou teló de fons»per a una petita plaça amb terrasses que els veïns han batejat com la plaça dels Gats.
EIXAMPLE BALCONS Personalitats
Santiago Rusiñol, Àngel Guimerà, Pompeu Fabra, Ildefons Cerdà, Mercè Rodoreda, Pau Casals i moltes altres personalitats apareixen als balcons del mural que decora la mitgera del número 2 del carrer dels Enamorats. L'encàrrec va tenir lloc poc abans dels Jocs Olímpics del 92 quan van urbanitzar la plaça de la Hispanitat i més de 400 metres quadrats van quedar a la vista. El mural és obra del col·lectiu francès Cité de la Création.
SANTS PEDRES Restes d'una masia
A la cara sud de la mitgera del número 120 del carrer de la Constitució, al barri de la Bordeta, dues grans pedres rendeixen homenatge a la història de l'antiga masia que ocupava aquests terrenys: Can Falet. Una inscripció recorda a més que aquest carrer va ser històricament un dels camins d'entrada a Barcelona. La mitgera presenta un poema de Pere IV i una il·lustració d'un pingüí de Xavier Nogués.
NOU BARRIS BROSSA Poema visual
Uns 17 metres en total fa el joc en forma de poema visual de la plaça de la Prosperitat. El mural rendeix homenatge al poeta i artista Joan Brossa, amb les lletres del seu cognom dibuixades sobre el paviment i sobre una paret blanca. L'actuació en el mur va servir també per aïllar tèrmicament l'edifici i obrir tres noves finestres per als veïns de l'immoble, situat al número 26 del carrer d'Enric Casanovas.
HORTA-GUINARDÓ ATENEU Acrònim atrevit
Situada al carrer de Pere Pau, l'Ateneu Hortenc és una entitat cívica fundada l'any 1864 per un grup de veïns del llavors poble de Sant Joan d'Horta que es reunien al cafè Can Balada. L'edifici centenari que alberga la seva activitat és sobri en el seu conjunt excepte en la mitgera, on l'acrònim Ateneu -amb lletres de diferents mides i una U invertida- converteix aquesta paret en un desenfadat rètol.
GRÀCIA LA PALMERA Bancs i jardinera
El poema visualEpílegen forma de palmera d'Albert Ràfols-Casamada posa la cirereta a una remodelació al carrer d'Albacete que va guanyar el concurs Racons Públics convocat per Foment de les Arts i del Disseny (FAD) amb l'objectiu de fomentar el disseny urbà. La remodelació va incloure la creació d'una nova finestra, millores en l'aïllament tèrmic del mur, uns bancs i una jardinera amb diferents espècies de plantes.
Notícies relacionadesSARRIÀ-ST. GERVASI GÍNJOL Cromatismes
El projecte de remodelació urbanística realitzat en una de les parets del número 11 del carrer d'Arimon és obra dels professors i també dels alumnes en pràctiques de l'Escola Superior de Disseny i Art Llotja. El seu treball es basa en textures i cromatismes que busquen embellir la paret i, al mateix temps, valorar el vell gínjol d'un solar contigu. Aquesta varietat d'arbust està inclòs en el catàleg d'arbres d'interès local.
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- Protecció al consumidor El Govern espanyol endureix l’atac contra les conegudes com a trucades ‘spam’
- Apunt ‘Ajo y agua’
- Urbanisme L’avinguda de Roma renaixerà el 2027 com a bulevard per passejar