districte 8. Nou Barris

Nou Barris millora la xarxa de biblioteques municipals

Els barris del districte tenen cinc modernes sales de lectura i consulta. El nou equipament Vilapicina i la Torre Llobeta, que visiten 231 persones cada dia, compta amb 1.400 metres quadrats

Façana de disseny de la biblioteca Zona Nord, també a Nou Barris.

Façana de disseny de la biblioteca Zona Nord, també a Nou Barris. / JONATHAN GREVSEN

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

Amb l'obertura el 9 de desembre passat de la biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta (plaça de Carmen Laforet, 11) a l'espai que ocupaven les antigues Cotxeres Borbó, i en substitució de la petita biblioteca de Torre Llobeta, el districte de Nou Barris suma cinc modernes biblioteques municipals amb l'objectiu de facilitar a tota la ciutadania l'accés lliure a la informació, al coneixement i a la cultura.

«Creiem que el districte està ara molt ben cobert, amb biblioteques en bon estat. La de Roquetes també és bastant nova, ja que també és fruit d'un altre trasllat. I les de Zona Nord i Nou Barris són relativament noves», explica Anna Porta, directora de Comunicació de Biblioteques de Barcelona, que destaca la importància del treball en xarxa: «Tenim un servei de préstec interbibliotecari que permet demanar de forma gratuïta un llibre d'una altra biblioteca i rebre'l en un termini màxim de dos dies», afegeix.

Aquests edificis municipals no són uns simples contenidors de llibres: «Ha augmentat el préstec d'audiovisuals i per això ara parlem de préstec de documents, en genèric. Estem al servei de l'usuari i hem d'oferir un servei que atengui les seves necessitats», explica Porta, molt conscient de la importància d'«adaptar-se» als ciutadans i donar-los eines, físiques o virtuals.

AGENT ACTIU / Així mateix, continua Porta, les biblioteques fan un paper important com a «agents actius» en la promoció de la cultura. «Organitzem clubs de lectura, conferències temàtiques, blocs més creatius, des de contacontes fins a tallers d'escriptura», enumera la directora de comunicació.

REIVINDICACIÓ VEÏNAL / La nova Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta era una vella reivindicació dels veïns: «La de Torre Llobeta era molt familiar i s'havia quedat petita. Amb el nou edifici hem passat de 108 a 1.400 metres quadrats, repartits en tres plantes, per donar resposta a uns 58.000 habitants, segons els nostres càlculs d'àrea d'influència», especifica Eulàlia Carnicer, directora de la nova biblioteca.

Notícies relacionades

La biblioteca està integrada en una illa d'equipaments que inclou diversos serveis de salut, un casal i un centre de dia per a gent gran, entre d'altres, i que ocupa la majoria dels 22.000 metres quadrats del solar de les antigues cotxeres de l'avinguda de Borbó. «L'emplaçament de la biblioteca és molt bo, i té molt de potencial perquè pot arribar a públics molt diferents», opina Carnicer.

AUDITORI / Malgrat les dimensiones i el nou emplaçament, molt pròxim a altres districtes com el de Sant Andreu i Horta-Guinardó, la biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta està plantejada com «una biblioteca de proximitat» que té com a principal funció «col·laborar amb veïns i entitats». Una prova d'aquesta voluntat és la sala d'actes, amb capacitat per a més de 150 persones, que funcionarà com «un auditori per al barri», explica la directora. «Una biblioteca no és un lloc per estudiar. La idea que tenim és més dinàmica, de consulta, de trobada.Volem que hi passin coses», emfatitza la directora. En els primers vuit dies, en plenes festes de Nadal i Reis, la biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta va registrar una mitjana de 231 visites al dia, i va expedir 44 carnets nous al dia.