CITA CIENTÍFICA I GASTRONÒMICA A COLLSEROLA

Sopar astronòmic

L'Observatori Fabra obre cada nit la seva terrassa, un balcó sobre la ciutat, per degustar un menú conferència estel·lar

2
Es llegeix en minuts
ÓSCAR HERNÁNDEZ
BARCELONA

De sostre, les estrelles. Als peus, altres llums ben diferents, les de la ciutat. A la taula, plats amb noms de l'Univers. I de complement, una conferència col·loqui sobre temes científics. Però queda el colofó, l'observació de Júpiter i els seus satèl·lits amb el telescopi més gran de la ciutat i la visita a l'edifici museu. Aquesta és la ­proposta que ofereix cada nit d'estiu (fins al 22 de setembre) l'Observatori Fabra, a la muntanya del Tibidabo, a les 80 persones que reserven aquesta experiència a la pàgina webwww.soparsambestrelles.com.

La curiosa iniciativa es repeteix cada estiu.«Fa set anys que es fan aquests sopars al Fabra. Tot va començar amb un pa amb tomàquet a uns estudiants i ara per 65 euros oferim un menú gastronòmic, una conferència i la visita a l'observatori», explica Eulàlia Armengol, directora de l'empresa que cada nit munta la cita: taules amb espelmes en un mirador a Barcelona i plats suggerents:Simfonia de l'Univers­(crema de tomàquet i síndria amb tàrtara de vieires),Cúpula i galàxia(vedella rostida amb lasanya i gratinat de bolets) i El deliciós Big Bang (quiche dolça de nabius i crema d'ametlles amb gelat de pastís de ­formatge).

La majoria dels assistents són parelles, però també hi ha regals d'aniversari i fins i tot bodes de plata. En aquests casos, amics o familiars munten el sopar estel·lar sorpresa.

Un dels al·licients principals, a més del sopar sota les estrelles, és la conferència.«Sempre hi ha un ponent científic. Després s'obre un torn de preguntes amb els assistents», explica Armengol. Dijous passat van dissertar sobre ciència i gastronomia Pere Castells, director de la Fundació Alícia, impulsada per Ferran Adrià, i el director de teatre Sergi Berbel. Demà, el físic i astrònom Manuel Sanromà explicarà com cosmòlegs i físics construeixen les seves teories.

Sense pluja

Notícies relacionades

Alberto Lumbreras, de 30 anys, hi va amb la seva família.«M'ha agradat molt. Però m'ha sorprès que Júpiter al telescopi només sigui un punt blanc. El sopar i la conferència han estat molt bé», explica al sortir, passada la mitjanit. Carmen Sabater també en surt encantada:«Ha sigut molt interessant: les vistes, l'observatori, l'edifici i els seus instruments antics. I el sopar, ­perfecte».

Els organitzadors, amb els quals col·laboren La Caixa i l'Ajuntament de Barcelona, entre altres, garanteixen bon temps:«Si es preveu pluja, se suspèn el sopar i es tornen els diners o s'ofereix una altra data», afirma Armengol.