La gran gamba que va tornar al passeig de Colom

L'escultura de Mariscal marca en solitari el lloc on hi havia el restaurant Gambrinus

Icona. La gamba dissenyada per Mariscal, al passeig de Colom.

Icona. La gamba dissenyada per Mariscal, al passeig de Colom. / PERE BATLLE

1
Es llegeix en minuts
C. E.
BARCELONA

El compte enrere cap als Jocs Olímpics de Barcelona havia començat. Era l'any 1988. La ciutat netejava el litoral per obrir-se al mar. «L'arquitecte Solá Morales es va encarregar de fer passar un tram del que seria després la Ronda Litoral per sota del passeig de Colom i, quan es va projectar el passeig superior, es va convocar un concurs per definir una sèrie de bars seleccionats per instal·lar-s'hi», relata l'artista Javier Mariscal. «I un dels restaurants -el Gambrinus- ens va ser encarregat a Alfredo Arribas i a mi», apunta el dissenyador. Com que no es permetia instal·lar rètols a la part superior dels bars, seguint el principi clàssic de col·locar una sabata on hi ha un sabater, Javier Mariscal va decidir col·locar La Gamba sobre la teulada.

Porexpan i polièster

El mestre faller Manolo Martín va construir l'escultura gegant del crustaci a partir d'un disseny en maqueta de Mariscal. «Està feta en porexpan i polièster ignífug, i es van trigar uns tres mesos a fer-la», explica el pare del Cobi, la mascota dels Jocs de Barcelona 92.

Notícies relacionades

La Gamba de Mariscal va ser instal·lada al lloc que encara ocupa en l'actualitat, el juny del 1988. Però, 10 anys més tard, el 13 de maig del 98, l'ajuntament va ordenar desallotjar els bars del passeig, al costat del Moll de la Fusta, ja que la concessió inicial havia finalitzat. Després d'una llarga negociació amb el propietari del Gambrinus, Barcelona es va quedar l'escultura, que va ser rehabilitada i va estar a punt d'anar a parar a la platja de la Barceloneta. Però finalment, per suggeriment de l'autor de l'obra, el 31 de desembre del 2004, La Gamba va tornar a ser instal·lada al seu lloc d'origen, fins avui.

En l'apartat Intervencions artístiques, dins la web de l'estudi de disseny de Mariscal (www.mariscal.com), hi ha un espai dedicat a La Gamba. S'hi poden veure els esbossos que van donar pas a la maqueta que va donar origen a aquesta icona que la ciutat, sota la batuta inicial de l'alcalde Pasqual Maragall, llueix des de fa 26 anys. «Es va buscar l'espectacularitat amb projectes que trenquessin motllos, arriscats, molt a l'estil Maragall», relata Ma­riscal.