Estudi científic

Un home totalment immobilitzat torna a comunicar-se gràcies a un ordinador connectat al cervell

Un equip científic aconsegueix que una persona en estat avançat d’ELA torni a comunicar-se gràcies a microelèctrodes i un sistema d’intel·ligència artificial

Un home totalment immobilitzat torna a comunicar-se gràcies a un ordinador connectat al cervell
4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un home amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA) que havia quedat totalment immobilitzat per la malaltia ha pogut tornar a comunicar-se amb el seu entorn gràcies a un aparell capaç de descodificar i traduir els seus senyals cerebrals. El seu cas, publicat aquest mateix dimarts a la revista ‘Nature’, suposa un assoliment científic sense precedents. Sobretot perquè fins ara, tot i que ja s’havien aconseguit desenvolupar eines d’aquest tipus per a pacients amb algun grau de paràlisi, mai s’havia aconseguit desenvolupar una interfície d’aquest tipus que funcionés en persones sense cap tipus de mobilitat.

L’assoliment, desenvolupat per un equip de científics del centre suís de neuroenginyeria Wyss Center i de la Universitat de Tübingen, s’ha aconseguit gràcies a un sistema que connecta directament el cervell del pacient (un alemany de 34 anys en estat avançat d’ELA) amb un ordinador. Per aconseguir-ho, els investigadors van implantar una constel·lació de microelèctrodes al cervell del pacient i, a partir d’aquí, van estudiar com descodificar els senyals cerebrals.

Després de diversos mesos de proves, els científics van acabar trobant un sistema que permet interpretar si el pacient pensa en un ‘sí’ o en un ‘no’ i traduir aquest senyal a una pantalla. Paral·lelament, també van desenvolupar un programa d’intel·ligència artificial que mostra les lletres de l’alfabet perquè el pacient pugui escollir cada una de les lletres i, a partir d’aquí, formar paraules i oracions completes. El sistema permet comunicar prop d’un caràcter per minut però, malgrat la seva lentitud, ha aconseguit restablir la capacitat de comunicar-se en una persona que ja no aconseguia fer-ho.

«Som davant un assoliment científic rellevant, però encara queda un llarg camí per refinar aquesta tecnologia i aconseguir que sigui accessible per a tots els pacients», comenta Arnau Espinosa, científic del Wyss Center i un dels experts que ha liderat aquest treball. «Científicament som davant un avanç interessant, perquè hem pogut respondre algunes incògnites sobre com funciona el cervell i les àrees que permeten la comunicació. Però quan parlem d’aquest tipus d’avanços sempre s’ha d’anar amb molt de compte per no generar falses esperances», comenta el científic en una entrevista amb EL PERIÓDICO. «Que el sistema funcioni en un pacient és una bona notícia, però abans de donar-lo per bo hem d’estudiar-lo i validar-lo en molts pacients. Ningú pujaria a un cotxe que només ha sigut testat una vegada», matisa l’expert. 

«Som davant un assoliment científic rellevant, però encara queda un llarg camí per aconseguir que sigui accessible a tots els pacients»

Arnau Espinosa, científic

Estudi del cervell

Més enllà del cas del pacient que protagonitza aquesta notícia, els científics argumenten que aquest treball suposa un pas endavant en l’estudi del cervell. «Hem pogut respondre la gran pregunta de si les persones que han perdut tot el control muscular voluntari, inclòs el moviment dels ulls o la boca, també perden la capacitat del cervell per generar comandos per a la comunicació», comenta el neurocientífic Jonas Zimmermann, del Wyss Center. Segons apunta l’estudi realitzat amb aquest pacient, fins i tot les persones que han quedat totalment immobilitzades continuen tenint una capacitat (i necessitat) de comunicar-se.

«Un dels grans debats sobre el cervell planteja què passa quan un pacient queda totalment immobilitzat i perd la capacitat de la parla. ¿Si ja no utilitza les àrees del cervell encarregades de la comunicació, segueixen estant actives? ¿O es perden amb el temps? Segons el que hem pogut observar en aquest cas, la capacitat cognitiva no es perd immediatament i, tot i que la persona no es pot moure, continua tenint la capacitat cognitiva d’entendre què passa al seu voltant», comenta Espinosa.

Notícies relacionades

Josep M. Tormos, director d’Investigació de l’Institut Guttmann i expert independent interpel·lat per aquest diari, defineix els resultats d’aquest estudi com un pas endavant en la investigació de les interfícies que connecten cervell i ordinador. «És important assenyalar que fins i tot les persones amb un procés degeneratiu avançat continuen tenint la capacitat i la necessitat de comunicar-se. I aquesta conclusió, que reflecteix aquest estudi, hauria de fer-nos intensificar encara més els esforços per desenvolupar aquest tipus de tecnologies», comenta el científic.

«Cal ser optimistes amb els avanços científics, però també realistes per explicar fins on poden arribar»

Parlant del futur d’aquestes eines, Espinosa es mostra optimista a l’assenyalar que cada vegada s’estan invertint més esforços (i diners) en aquesta àrea d’estudi. «Cada vegada es dediquen més esforços al desenvolupament d’aquest tipus de tecnologies i s’està avançant molt en aquest àmbit. Però fan falta molt petits assoliments per aconseguir que aquestes eines siguin una realitat», comenta l’expert. «Cal ser optimistes amb els avanços científics, però també realistes per explicar fins on poden arribar», acaba el científic.