Onada de calor a Rússia
Alerta científica perquè el desglaç del permafrost a Sibèria allibera gas d’efecte hivernacle
Els termòmetres a la localitat russa de Verkhoiansk, a Sibèria Oriental, van marcar 38 graus el 2020. És un dels llocs més freds del món, amb temperatures que arriben als 67 graus sota zero

Un nou estudi dirigit per la Universitat de Bonn (Alemanya) que ha comparat la distribució espacial i temporal de les concentracions de metà en l’aire del nord de Sibèria amb els mapes geològics ha comprovat que les concentracions de metà en l’aire després de l’onada de calor de l’any passat indiquen que l’augment de les emissions de gas procedia de formacions calcàries, segons publiquen a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ (PNAS).
Els terres permanentment congelats del permafrost cobreixen grans àrees de l’hemisferi nord, especialment al nord d’Àsia i l’Amèrica del Nord. Si es descongelen en un món que s’escalfa, això pot suposar un perill, ja que durant el desglaç s’alliberen CO2 i metà, cosa que amplifica l’efecte antropogènic dels gasos d’efecte hivernacle.
«El metà és especialment perillós en aquest cas perquè el seu potencial d’escalfament és moltes vegades més gran que el del CO2», explica el professor doctor Nikolaus Froitzheim, de l’Institut de Geociències de la Universitat de Bonn. Per això, els pessimistes ja parlaven d’una imminent «bomba de metà».
Gasos d’efecte hivernacle
No obstant, la majoria de les projeccions anteriors mostraven que els gasos d’efecte hivernacle procedents del desglaç del permafrost contribuirien «només» uns 0,2 graus centígrads a l’escalfament global el 2100. Aquesta suposició ha sigut posada en dubte per un nou estudi de Nikolaus Froitzheim i els seus col·legues Jaroslaw Majka (Cracòvia/Uppsala) i Dmitri Zastrozhnov (Sant Petersburg).
La majoria dels estudis anteriors només s’ocupaven de les emissions procedents de la descomposició de les restes vegetals i animals als mateixos terres del permafrost. En el seu estudi actual, els investigadors dirigits per Nikolaus Froitzheim van fer una comparació entre les concentracions de metà en l’aire de Sibèria, determinades mitjançant espectroscòpia per satèl·lit, i els mapes geològics.
Van trobar concentracions significativament altes a dues zones del nord de Sibèria: el cinturó plegat de Taymyr i la vora de la plataforma siberiana. El que crida l’atenció d’aquestes dues zones allargades és que el llit rocós està format per formacions calcàries de l’era paleozoica (el període comprès entre fa uns 541 milions d’anys i uns 251,9 milions d’anys).
Onada de calor extrema
A les dues zones, les altes concentracions van aparèixer durant l’onada de calor extrem de l’estiu del 2020 i van persistir durant mesos. Però, ¿com es va produir el metà addicional en primer lloc? «Les formacions del terra a les zones observades són molt fines o inexistents, cosa que fa improbable l’emissió de metà a partir de la descomposició de la matèria orgànica del terra», diu Niko Froitzheim.
Notícies relacionadesPer això, ell i els seus col·legues suggereixen que els sistemes de fractures i coves de pedra calcària, que havien sigut obstruïts per una barreja de gel i hidrat de gas, es van tornar permeables a l’escalfar-se. «Com a resultat, el gas natural, que és principalment metà, procedent dels dipòsits dins i sota del permafrost, pot arribar a la superfície de la Terra», afirma.
Els científics planegen ara investigar aquesta hipòtesi mitjançant mesuraments i càlculs de models per esbrinar la quantitat i rapidesa amb què es pot alliberar el gas natural. «Les quantitats calculades de gas natural al subsol de Sibèria del Nord són enormes. Si part d’aquest gas s’incorpora a l’atmosfera al descongelar-se el permafrost, podria tenir un impacte dramàtic en el ja sobreescalfat clima mundial», remarca Niko Froitzheim.
- Investigació ¿Quantes hores has de dormir si vius a Catalunya? La Universitat de Columbia ho revela
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- Detectades obres il·legals en una reforma de Consell de Cent
- Tancada des del 2018 Barcelona estudiarà la viabilitat de reobrir la ‘platja de l’Eixample’ el 2026
- Stuani rubrica la salvació i es guanya l’estàtua a Girona
- Multimèdia | 500 dies de guerra: El poder de Putin s’esquerda en plena contraofensiva d’Ucraïna
- Com prendre’s correctament la tensió arterial a casa sense baixar a la farmàcia
- Diners públics El Govern defensa que el seu pacte amb Acciona rebaixa de 1.400 a 492 milions d’euros el cost de la privatització fallida d’ATLL
- Denúncies de l’OCU Consum investiga possibles irregularitats en la venda d’entrades per als concerts de Bad Bunny a Espanya
- Tribunals El jugador de l’Espanyol Álvaro Aguado, acusat de violació, declara davant la jutge que va ser sexe consentit