Cap de setmana de pluja... d'estrelles fugaces

Podrien deixar esteles persistents visibles durant minuts, sobretot a la matinada de diumenge a dilluns

Pluja de Leònides a les Canàries el 1998.

Pluja de Leònides a les Canàries el 1998. / LUIS CHINARRO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
RUBÉN MARTÍNEZ / Madrid

La pluja tornarà a la península Ibèrica aquest cap de setmana però també en forma d'estrelles fugaces. Podrien deixar "esteles persistents visibles durant minuts", sobretot la matinada de diumenge a dilluns, on es podrien observar entre 30 i 50 meteors per hora.

Aquesta pluja es podrà veure al cel encara que "en aquesta ocasió la presència de lluna plena pot dificultar la seva visió fent que ens perdem els meteors més febles", ha assenyalat a Efe Josep María Trigo, de l'Institut de Ciències de l'Espai de Barcelona.

Les Leònides estan compostes per partícules de petites desenes de micres i altres de diversos centímetres despreses pel cometa Tempel Tuttle, el qual dóna una volta al voltant del Sol cada 33 anys.

Encara que la pluja d'estrelles ja ha començat, seguirà deixant-se veure aquest cap de setmana i arribarà a la seva màxima intensitat la nit de diumenge a dilluns amb la visió aproximadament de 30 a 50 meteors per hora.

Els meteors de Leònides són bastant febles, encara que potser es produirà algun brillant i un bòlid --estrelles fugaces de grans dimensions-- resultant de partícules centimètriques.

"Si això es produís serà molt bonic perquè els petits fragments de meteors s'escampen per l'atmosfera com a conseqüència dels vents estratosfèrics", ha explicat Trigo.

Gran camp visual

És aconsellable un gran camp de visió per la velocitat a la qual els meteors travessen el cel, per la qual cosa els telescopis i els prismàtics en aquest cas poden provocar un efecte contrari en la seva observació. Els mateixos ulls es converteixen en el millor aliat.

Per contemplar-la o fins i tot poder fotografiar-la és aconsellable fugir de la ciutat a camp obert o delectar-se des dels llocs on no existeixi gran quantitat de llum, ja que pot donar lloc a contaminació lumínica.

En una nit qualsevol poden veure's unes dues o tres estrelles fugaces a l'hora, no obstant, hi ha dates de l'any en què el nombre augmenta i arriben fins a cent en una mateixa nit.

Notícies relacionades

Els astrònoms poden predir quan es produiran aquestes pluges d'estrelles fugaces, ja que tots els anys la Terra travessa la trajectòria de certs cometes en el seu camí al voltant del Sol.

El fenomen de les estrelles fugaces està causat per petites partícules de pols cometari que es desintegren en contacte amb l'atmosfera terrestre. Les pluges reben el seu nom de les constel·lacions de les quals sembla que irradien els seus meteors fugaços, com per exemple les Leònides, que procedeixen de la constel·lació de Leo, o els Perseids que es poden veure a l'estiu, que semblen provenir de la constel·lació de Perseu. Les Leònides és una de les pluges de meteors populars que passen durant la tardor; la primera important d'aquesta època de l'any va ser la de les Dracònides, el màxim de la qual es va donar el 8 d'octubre.