Obtingudes per primera vegada cèl·lules mare humanes mitjançant una clonació

L'objectiu dels investigadors és aconseguir material genètic que pugui regenerar i reemplaçar teixits danyats

Captació de material genètic en un òvul.

Captació de material genètic en un òvul.

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / Barcelona

Investigadors nord-americans han clonat per primera vegada una cèl·lula humana seguint una tècnica similar a la que va donar lloc a l'ovella Dolly i després han obtingut a partir d'ella cèl·lules embrionàries compatibles amb el donant.

Els autors del treball, encapçalats per Shoukhrat Mitalipov, de la Universitat d'Oregon, insisteixen que el seu objectiu era aconseguir cèl·lules mare "que puguin regenerar i reemplaçar teixits danyats", sense generar rebutjos, i que han aturat l'experiment als pocs dies. Els detalls de la investigació s'han publicat a la revista científica 'Cell'.

Notícies relacionades

Els investigadors d'Oregon han realitzat exactament una transferència nuclear de cèl·lules somàtiques (SCNT, segons les seves sigles en anglès), una tècnica mitjançant la qual el nucli d'una cèl·lula adulta d'un donant es transfereix a l'interior d'un òvul al qual prèviament se li ha extirpat el nucli. El procés provoca que la cèl·lula resultant, amb un ADN idèntic al de la cèl·lula del donant, comenci a dividir-se com si fos un embrió.

Aquesta fita, diuen els autors de l'estudi, obre noves vies per a l'ús de cèl·lules mare que "ajudin al desenvolupament de teràpies personalitzades". "Aquestes cèl·lules mare podrien sanar malalties que afecten milions de persones", diu Mitalipov.